Navracsics: Tobin Írországban is leülheti a büntetését

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor szerint egyetlen akadálya van annak, hogy a leányfalui ír gázoló Írországban is letölthesse hároméves börtönbüntetését. Ennek feltétele, hogy Írország visszavonja a 2008-ban kelt, az uniós kiadatási kerethatározatával kapcsolatos nyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ha Írország visszavonja a 2008-as uniós kiadatási kerethatározat elfogadásakor tett nyilatkozatát, Írországban is letöltheti a büntetését Francis Ciarán Tobin, akit a távollétében Magyarországon jogerősen börtönbüntetésre ítéltek.

A Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak írott levelében az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a 2000. április 9-én Leányfalun két gyereket halálra gázoló ír állampolgárságú Tobinra a magyar bíróság által 2002-ben távollétében kiszabott három év fogház végrehajtásának egyetlen jogi akadálya egy Írország által tett nyilatkozat.

A Redingnek küldött levélnek az MTI rendelkezésére bocsátott angol nyelvű változata egy Írországnak 2008-ban kelt, az uniós kiadatási kerethatározatával kapcsolatos nyilatkozatát említi, mint az ügy megoldásának egyetlen akadályát. "...ha ezt a nyilatkozatot visszavonják, Tobin Írországban is letöltheti a büntetését" - fogalmaz a miniszter.

Navracsics Tibor "őszinte háláját" fejezte ki azért, hogy Viviane Reding kezdeményezésére az EU bel- és igazságügyi tanácsa október 26-i tanácskozásán napirendre vette a kölcsönös elismerésre vonatkozó jogi eszközök végrehajtásának témakörét. A levélben a miniszter azt írta: a legutóbbi eszmecsere megfelelő előkészületet jelentett "a régóta várt háromoldalú, politikai szintű találkozóra", amelyen vele és Alan Shatter ír igazságügyi miniszterrel együtt megvizsgálhatnák a Tobin-ügy megoldásának lehetséges módozatait.

Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban hajtott, és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság az idén júniusban végleg elutasította.