Nagykőrös leválna Pest megyéről

Vágólapra másolva!
Népszavazás kiírását kezdeményezte Nagykőrös nyolc fideszes önkormányzati képviselője a Pest megyei város Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozása érdekében. A népszavazást minél előbb megtartanák, és ha a szavazók a megyeváltás mellett döntenek, 2014 után válna le Pest megyéről a település.
Vágólapra másolva!

Sokak régi óhaja teljesülne Nagykőrös polgármestere, a fideszes Czira Szabolcs szerint, ha a 25 ezer lakosú település (egyben leendő járási székhely) a jövőben Bács-Kiskunhoz tartozna. A Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt ugyanis a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá.

A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Ezért döntöttek úgy a nagykőrösi képviselők, hogy népszavazást írnak ki az elszakadásról. Czira Szabolcs szerint mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, de maga az elszakadás csak 2014 tavasza után történne meg. Egy sikeres referendum miatt tehát nem kellene átrajzolni a mostani választási körzettérképet - húzta alá Czira Szabolcs.

A megyeváltáson kívül három közérdekű témában kérnék a lakosság véleményét. Az íven szereplő négy kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon? Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön? Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös város segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását? Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?