Letöltendő börtönre ítélték az M7-esen gázoló horvát politikust

Vágólapra másolva!
Egy év tíz hónap letöltendő börtönre ítélte jogerősen szerdán a bíróság Radimir Cacicot, a horvát miniszterelnök-helyettest, aki 2010-ben halálos balesetet okozott az M7-esen. Cacic korábban azt mondta, hogy ha elítélik, lemond.
Vágólapra másolva!

Jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt. A törvényszék - részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát - mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre történő felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt nem számít büntetlen előéletűnek. A bíróság ítélete szerint Radimir Cacic a végrehajtandó büntetés félidejének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Radimir Cacic 2010. január 8-án az M7-es autópályán két halálos áldozatot követelő balesetet okozott. A politikus - aki akkor még csak a Horvát Néppárt elnöke volt - pere a múlt év szeptemberében kezdődött, majd ez év január végén folytatódott.

A vádirat szerint Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

Forrás: MTI/Varga György
Radomir Cacic nyáron a kaposvári bíróságon

A horvát politikus korábbi nyilatkozataiban többször közölte, nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól az általa okozott közlekedési balesetért. Az első tárgyaláson kifejtette, emberileg felelősséget érez a baleset miatt, és sajnálja a történteket, büntetőjogi felelősségét pedig a bíróságnak kell eldöntenie. Vitatta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.

Radimir Cacic szerdán nem volt jelen a bíróságon. Szerdán, az ítélethirdetés után tért vissza hivatalos útról Katarból Horvátországba, de nem nyilatkozott a reptéren rá váró újságíróknak. A Vecernji List című lap szerint Cacic 5 perccel a leszállás előtt Ivo Josipovic államfőtől tudta meg, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ügyvédje, Cedo Prodanovic azt mondta: az ítélet meglepte őket, mert arra számítottak, a bíróság helybenhagyja az elsőfokú ítéletet.

Cacicnak elméletileg Magyarországon kell letöltenie a büntetését, kivéve ha máshogy állapodik meg Magyarország és Horvátország. Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy az általános gyakorlat szerint az elítéltet értesítik arról, hogy mikor és hol kell jelentkeznie a büntetése letöltéséhez. Ha külföldi állampolgárról van szó, és nem jelenik meg, akkor európai elfogatóparancsot kell kiadni az elfogására, és az adott országnak kötelessége átadnia a magyar hatóságoknak.

Vadócz szerint akkor van lehetőség arra, hogy egy külföldi állampolgár hazájában töltse le büntetését, ha a két ország közötti nemzetközi megállapodás lehetőséget ad erre, vagy ha működik a viszonosság, azaz kölcsönösen engedik azt egymásnak, hogy hazájában töltse le büntetését a másik országban elítélt.

Cacic a Jutarnji list címá lapnak azt mondta: ne kérdezzenek semmit. Találkozom a kormányfővel, utána meg az ügyvédekkel. Zoran Milanovic kormányfő egyelőre nem kommentálta az ítéletet. A horvát lapok szerint a kormány összeült, és várhatóan később sajtótájékoztatót tartanak. Az ellenzéki HDZ elnöke, Tomislav Karamarko szerint az ítélet bebizonyította, hogy Magyarországon működik a jogállam. Szerinte felelőtlenség volt Cacicot a kormányba tenni.

Horvát lapok a bíróságra hivatkozva azt írják, hogy Cacicnak két hónapon belül be kell vonulnia a börtönbe. Cedo Prodanovic, Cacic védője szerint a kormányfő helyettese kérvényezni fogja, hogy büntetését Horvátországban tölthesse le.