Kritikus a helyzet a Dráván

dráva, áradás, szlovénia, árvíz, víz alatt Nova faluja
Vágólapra másolva!
A folyó estére elérheti a valaha mért legmagasabb vízszintet, amely most egy vasútvonalat veszélyeztet.
Vágólapra másolva!

A Rábán már levonulóban van az áradás, a Dráván azonban továbbra is kritikus a helyzet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Dráva Őrtilosnál a valaha mért legnagyobb vízszintet érheti el, a víz a Murakeresztúr-Gyékényes-Barcs vasútvonalat is veszélyezteti. A folyó előreláthatóan szerda este Őrtilosnál, péntek reggel pedig Barcsnál tetőzik.

Forrás: AFP/Jure Makovec
A Dráva hatalmas károkat okozott Szlovéniában is

Drávaszabolcsnál péntektől elsőfokú készültség lép érvénybe, szombaton ezt előreláthatólag harmadfokúra kell emelni, hiszen a folyó ezen a szakaszon vasárnap éri el a legmagasabb szintet - olvasható a közleményben.

A Rába már apad

A Rába kedd délután négy óra után tetőzött Csákánydoroszlónál, a településen eddig 15 házat kellett megvédeni 2500 homokzsák felhasználásával. Az árvízi védekezésben száztízen vettek részt, köztük az Őrség-Goricko mentőcsapat tíz tagja, valamint a Csákánydoroszló Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói. A térségben hat negyedrendű utat is lezártak vízátfolyások miatt.

Az MTI tudósítója helyi vízügyi szakemberektől úgy értesült, hogy a Rába a körmendi szakaszon kedden 23 órakor 469 centiméteres vízállásnál tetőzött, azóta apadásnak indult. A folyó további szakaszain, például Sárvárnál a domborzati viszonyok miatt már nem kell nagyon magas vízállásra, elöntésekre számítani.