Eltűnt a szentgáli hulladékkezelőre szánt pénz

Vágólapra másolva!
A veszprémi önkormányzat 2003-ban vásárolt telket a faluban, hogy hulladékkezelőt építsen ott, de hiába költöttek el háromszázmilliót, a telep máshol épült fel. A rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség a veszprémi önkormányzat által hulladékkezelő telep létesítésére vásárolt ingatlan ügyében - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán. A feljelentés adatai szerint a veszprémi önkormányzat 2003-ban több tízmillió forintért Szentgál község külterületén ingatlant vásárolt hulladékkezelő telep létesítése céljából, és további százezreket költött a beruházás előkészületeire. A terület azonban nincs kihasználva, a hulladékkezelő máshol épült fel, így a ráfordított pénz nem hasznosult.

Az eljáró hatóság jelenleg az üggyel kapcsolatban fellelhető iratok beszerzése és azok értékelése útján vizsgálja, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja megállapítható-e, és ha igen, az kit terhel - tette hozzá a szóvivő.

A program létrejöttére alakult önkormányzati konzorcium vásárolta meg a szentgáli területet, amely Veszprém tulajdonába került, mivel a konzorcium nem jogi személy; közel háromszázmillió forintot költöttek a létrehozandó hulladékkezelő előkészítésére - mondta az önkormányzati társulás elnöke, Czaun János az MTI-nek.

Később három szomszédos önkormányzat (Herend, Csehbánya és Városlőd) jogi úton megtámadta a beruházást, ezért a konzorcium új helyszínt keresett és talált Királyszentistvánon, ahol 2010 nyarán átadták a 158 önkormányzat szilárd hulladékát feldolgozó 26 millió eurós hulladékkezelési rendszer hulladékkezelő központját - tájékoztatott Czaun János.