Nem volt sorozatos rendőrattak

Vágólapra másolva!
Tagadják a rendőrök, hogy bántalmazták volna a hatvani cigányokat a pénteki incidens során, sérülés a passzív ellenállás miatt keletkezhetett. A bíróság hat gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett.
Vágólapra másolva!

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte az Egri Városi Bíróság azt a öt személyt, aki péntek délután összecsapott a hatvani rendőrökkel, miután egy rokonukat kábítószerrel való viszaélés miatt bevitték a rendőrök. Egy embert hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, őt vasárnap helyeztek előzetes letartóztatásba - közölte honlapján a rendőrség.

A gyorsított eljárást az után indították, hogy hatvani cigányok egy csoportja és az őket képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogásza azt állította: a rendőrök rátámadtak a kapitányság előtt összegyűlt, zúgolódó rokonságra, és válogatás nélkül ütötték őket. A rendőrség ezzel szemben azt állította, hogy a rendőrkapitányság előtti tömeg követett el jogsértést.

A "Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" címmel kiadott szombati közleményben a rendőrség bővebben részletezi a saját verzióját, eszerint a kapitányság elé vonuló 40 fős csoport tagjai megpróbáltak behatolni az épületbe, rángatták a kerítést, és azt kiabálták, hogy "Felrobbantjuk a rendőrséget!".

A cigányok az [origo]-nak Hatvanban azt mondták, orvosi leletek tanúskodnak arról, hogy sérüléseket szenvedtek el a rendőri intézkedés során. A rendőrség azt írta erről: "Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra". Sérülés a rendőrség szerint egy főnél keletkezett, neki is "az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt", négy embert pedig azért kellett kórházba szállítani, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. Négyen a rendőrök közül is kisebb sérüléseket szenvedtek - áll a közleményben.

A rendőrség közleménye szerint a helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották a segítségüket a gyanúsítottak azonosításában, és azt ígérték, hogy a konfliktus valamennyi résztvevője önként megjelenik a rendőrségen. Ez azonban nem történt meg, ezért a rendőrség hat embert előállított. Baranyi János, a hatvani cigány önkormányzat elnöke az [origo] kérdésére elismerte, hogy tett ilyen ígéretet, és az érintettek valóban nem voltak hajlandók önként jelentkezni, "mert féltek".

A rendőrség kiemelte, hogy tudomása szerint senki sem tett még panaszt az intézkedés ellen. Azt is írta - nyilvánvalóan a jogvédőkre utalva -, hogy "megütközéssel fogadja mindazok fellépését, akik megakadályozták, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködjön a rendőrséggel a helyzet normalizálása érdekében".

Sánta Szabolcs Miklós, a TASZ jogásza érdeklődésünkre cinikusnak nevezte annak hangsúlyozását, hogy senki sem tett még panaszt, hiszen az ehhez rendelkezésre álló idő még messze nem telt le. "Feljelentést sem tettünk még, pedig valószínűleg azt is fogunk" - tette hozzá. Közölte, a TASZ várhatóan vasárnap közleményt ad ki a rendőrség állításaira reagálva.

Szombaton a Heol Heves megyei hírportál feltöltött egy rendőrségi felvételt a Youtube-ra arról, ahogy a rendőrök rajtaütnek a két feltételezett kábítószer-terjesztőn, majd ahogy később újabb embereket - feltehetően a garázdasággal gyanúsítottak közül - fognak el. A kapitányságnál lezajlott események nincsenek rajta a videón.