Mégsem jár börtön a pécsi buszeladás miatt

Vágólapra másolva!
Korábban hét év börtönt kapott a pécsi közlekedési társaság korábbi vezetője a helyi buszok eladása miatt. Az ítélet szerint korrupció történt, de most hatályon kívül helyezték az ítéletet, és új eljárást kell kezdeni.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a Pécsi Törvényszéket a Pécsi Ítélőtábla hétfőn a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) volt vezérigazgatója ellen a helyi autóbuszok eladása miatt indult büntetőperben. A Pécsi Törvényszék tavasszal hűtlen kezelésben találta bűnösnek, és hét év börtönbüntetéssel sújtotta Keczer Lászlót, emellett öt évre a közügyek gyakorlásától, tíz évre pedig a gazdasági társaság vezetésétől is eltiltotta.

A vád szerint a cégvezető 2009-ben szerződést kötött a PK buszparkjának eladásáról és a járművek bérléséről, és ezzel kötelezettségeit megszegve mintegy 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az általa képviselt önkormányzati érdekeltségű társaságnak. Az ítélőtábla szerint azonban a Pécsi Törvényszék a buszeladással- és bérléssel kapcsolatos szerződéseket nem egy komplex gazdasági folyamat részeként, hanem egy-egy ügyet kiragadva tárgyalta, és az ítélet nem tett eleget az indoklási kötelezettségeknek.

A másodfokú ítélet kimondta: a PK buszpark eladása nem járt vagyonvesztéssel, mert a járműveket a könyv szerinti értéknél 50 százalékkal magasabb áron értékesítették. Ezért az új eljárásnak elsősorban azt kell vizsgálnia, voltak-e aránytalanságok a buszok bérlésével kapcsolatban. Emellett az ítélőtábla Keczer László lakhelyelhagyási tilalmát is felfüggesztette.