Elmarad a rekordárhullám a Dráván

Vágólapra másolva!
Már apad a Dráva a magyarországi felső szakaszán, és várhatóan nem dönt rekordot az árhullám. A folyómenti települések nincsenek komoly veszélyben, Őrtilosból már a vízügyesek is hazamentek.
Vágólapra másolva!

Az eddigi előrejelzésekkel szemben várhatóan elmarad a rekord méretű árhullám a Dráván - mondta el az [origo] érdeklődésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A reggeli órákban a Somogy megyei Őrtilosnál már néhány centiméteres apadást tapasztaltak a folyón a vízügy szakemberei.

A hét elején még rekordszintű árhullámra számítottak a szakemberek a folyón, miután a Dráva szlovéniai szakaszán a heves esőzések miatt olyan nagy vízhozamot mértek, amely meghaladta az ötven évvel ezelőtt mért rekordot is. Az áradás károkat okozott Maribor környékén, és horvátországi szakaszán is több helyen kilépett medréből.

A Dráva Somogy megyei szakaszán nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, így védekezésre sem volt szükség - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. Az [origo] által megkérdezett Dráva-parti településeken is azt mondták, sehol sincs komoly veszély. Őrtilos polgármestere, Kunos Zoltánné elmondta, hogy sem a vasút, sem a vasúthoz közel eső két lakóház nincs veszélyben. Vízvár polgármesteri hivatalában azt mondták, hogy "nagy a víz", de a település nincs veszélyben, mert magaslaton fekszik. Zákányban sem számítanak komoly árvízre.