Az OTP-től bérelt irodát a kormány

Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron átköltözött a Miniszterelnökség néhány szervezete a Markó utcába, ahol az OTP Ingatlantól béreltek irodát. Havonta 8 millió forintot fizetnek érte, és 64 millióba került a felszerelés beszerzése.
Vágólapra másolva!

A szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdéssel fordult a kormányfőhöz amiatt, hogy augusztus végi utasításában a Miniszterelnökség telephelyeként az V. kerület Markó utca 9. szám alatti ingatlant jelölték meg a Parlament helyett.

A kérdésre Németh Lászlóné válaszolt, aki strukturális átalakítás miatti apparátusbővüléssel magyarázta azt, hogy miért bérel az állami vagyonkezelő ingatlant havi bruttó 8 millió forintért a Miniszterelnökségnek a Markó utcában. Vagyis a Miniszterelnökség túl nagyra nőtt és nem fér el a jelenlegi irodáiban. A Miniszterelnökség strukturális átalakítása folytán a jelenlegi apparátusuk kibővült, ezért szükséges az állomány - mintegy 130 fő - megfelelő elhelyezésének biztosítása. A Miniszterelnökség elhelyezését szolgáló állami ingatlanok teljes kihasználtsággal működtek - válaszolta Némethné.

A miniszter szerint az döntött, hogy közel legyenek a Parlamenthez, ahol a Miniszterelnökség további szervezeti egységei találhatók, és figyelembe vették az ár-érték arányt, valamint ügyeltek az átlátható tulajdonosi szerkezetre is.

A tárcavezető azt írta, e szempontoknak a Markó utcai ingatlan felelt meg a legteljesebb mértékben. Azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vette bérbe 2 éves határozott időtartamra az OTP Ingatlanbefektetési Alap képviseletében eljáró OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.-től, így az épületet a Miniszterelnökség használatba és nem vagyonkezelésbe kapta az MNV Zrt.-től 2012 júliusától. A bérleti díj összege havi bruttó 8 millió 52 ezer forint.

Azt is elmondta, hogy az irodák felszerelését bruttó 64 millió forintért oldották meg. A Markó utcai épületben helyezték el például a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság titkárságát, a kormányzati internetes kommunikációért felelős helyettes államtitkár titkárságát, a Kormány.hu főosztályt vagy a kormányzati döntések végrehajtásával foglalkozó miniszterelnöki biztos titkárságát. Szeptember 30-ai - a kormányzati portálon elérhető - adat szerint a Miniszterelnökség engedélyezett létszáma 275 fő.