LMP: földindulás van, pártszakadás nincs

Lehet Más a Politika (LMP) XX. kongresszusa A csillebérci Ifjúsági és Szabadidőközpontban, Schiffer András
Vágólapra másolva!
Az LMP úgy mondott nemet Bajnaiéknak, hogy bármikor igenre válthat. Pártszakadás se a jávoristák, se a schifferisták szerint sem lesz, és a frakcióbéli posztjukról lemondó képviselők sem adják fel a mandátumukat. A küldöttek között viszont megindulhat a lemorzsolódás.
Vágólapra másolva!

Bár szombat éjszaka az LMP kongresszusa úgy határozott, nem csatlakozik a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 mozgalomhoz, hanem csak tárgyal velük, a párt több politikusa is azt mondta az [origo]-nak, hogy ez a meccs még koránt sincsen lejátszva. A kongresszus csatlakozást elutasító döntése annyira nem végleges, hogy "sarkosan fogalmazva akár holnap is megváltoztathatnák azt" - mondta a párt egyik meghatározó politikusa. A határozott kijelentésnek az az oka, hogy az elfogadott stratégiába beépítettek egy kitételt, miszerint az "az aktuális politikai helyzettől függően bármikor felülbírálható."

Kérdés, mit jelent az, hogy nem

Az LMP-kongresszuson két fontos döntés született. Az egyik szerint nem működnek együtt parlamenti pártokkal, valamint nem vesznek részt egy olyan kormányban, amit egy volt miniszterelnök vezet. Másrészt született egy döntés arról is, hogy nemet mondanak az Együtt 2014 mozgalom csatlakozási invitálására, viszont tárgyalni fognak vele a lehetséges választási együttműködésekről.

A párt tagjai szerint a fő kérdés az, hogy mi a különbség Bajnaiék elutasítása és a velük való tárgyalás között. Az [origo]-nak nyilatkozó párttagok szerint nem triviális, hogy miről van szó. Az együttműködés mellett kardoskodó Jávor Benedek támogatói szerint a stratégia olyan kitételeket tartalmaz, amelyek szinte már a tárgyalásokat is ellehetetlenítik, nemhogy az együttműködést. Az együttműködés ellen szavazók szerint viszont csak óvatosságról van szó, mivel nincs értelme egy olyan szövetségbe ugrani, amelynek résztvevői merőben eltérő vélemények mentén politizálnak.


szólj hozzá: Az LMP kongresszus végeredménye

Schiffer András és Jávor Benedek a bejelentés után nyilatkozott az [origo]-nak

Bajnai nélkül váltaná le Orbánt az LMP

Az Együtt 2014-gyel az együttműködésről és egy esetleges csatlakozás feltételeiről fogunk tárgyalni - mondta az [origo]-nak Mile Lajos, aki Jávor Benedek és helyettesei lemondását követően ideiglenesen frakcióvezetővé lép elő. Az [origo]-nak nyilatkozó több LMP-s szerint Mile lehet az új megválasztott frakcióvezető is, ugyanis a korábbi MDF-es politikus nem olyan megosztó személyiség a pártban, mint Schiffer András, a korábbi első számú vezető. Egy másik álláspont szerint Schiffert is megválasztaná a képviselőcsoport, de őt jobban lekötik a párt ügyei, mint a parlamenti munka. Az viszont szinte biztos, hogy ha megválasztott frakcióvezető lesz, Mile vezetheti majd a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel - mondta a kongresszus egyik küldötte, aki szerint a tárgyalódelegációról amúgy a választmány fog dönteni. A párt belső viszonyati jól ismerő politikus szerint az is biztosnak tűnik, hogy Jávornak és támogatói körének "nem lesz nagy kedve" azok után leülni az Együtt 2014-gyel, hogy a hétvégén látványosan "fityiszt mutattak nekik".

Mile Lajos azt mondta, a tárgyalásoknak szakpolitikai kérdésekről, valamint "az elmúlt húsz év megítéléséről" is kell majd szólniuk. A kongresszuson részt vevő egyik forrásunk szerint az csatlakozás elutasításában nem is igazán szakpolitikai kérdések, hanem "az elmúlt húsz évhez köthető elvi problémák merültek fel". Ennek értelmében az LMP-s tárgyalódelegáció akár olyan feltételekhez is kötheti a belépését a választási szövetségbe, hogy annak miniszterelnök-jelöltje ne Bajnai Gordon legyen.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Szavaznak az LMP jövőjéről

A Jobbik nélkül váltaná le Orbánt Schiffer

Az Együtt 2014-hez való csatlakozás elutasításának fő támogatója, Schiffer András szerint az LMP önálló pólust próbál építeni a továbbiakban, ebben pedig kiemelten fontos szerepe lesz a frissen bejegyzett, a Medián legutóbbi felmérése szerint országosan 2 százalékos támogatottsággal bíró 4K!-nak - mondta a képviselő az [origo]-nak. Erre utal a két párt között néhány hete aláírt Köztársasági minimum nevű program is.

Schiffer szerint a csatlakozás elutasításáról született döntés azért fontos, mert így a szavazók szemében életben maradt a remény, hogy nem csak MSZP és Fidesz van. A politikus szerint az LMP önállóságának megőrzése az Orbán-kormány leváltása szempontjából is fontos, ugyanis "csak egy széles ellenzéki skálával váltható le Orbán a Jobbik nélkül" - fogalmazott. Schiffer úgy véli, többek között a választási alternatívák sokszínűségével kerülhető el, hogy a bizonytalanok a Jobbikhoz sodródjanak. Ezt az érvelést Scheiring Gábor képviselő jobboldali fordulatként aposztrofálta a Facebook-oldalán, Schiffer viszont visszautasította ezt a vádat, mondván, ő baloldali.

A képviselők maradnak, a küldöttek mehetnek

A 2009-ben alapított zöld-liberális párt hosszabb távú jövőjéről egyelőre egyik képviselő sem mert nyilatkozni, de egybehangzó vélemény volt, hogy nem oszlik fel sem a szervezet, sem a frakció, és mandátumáról egyik képviselő sem fog lemondani. Ezt Schiffer András és Jávor Benedek is megerősítette lapunknak. A küldöttek között azonban már koránt sem ekkora az összhang, a kongresszus egyik résztvevője azt mondta, már az éjszaka során is többen azt hangoztatták, hogy "többet nem jönnek ide", egyesek szerint akár tömeges elvándorlás is fenyegeti a nyolcszáz fős tagságot. Az egyik LMP-s képviselő erre úgy reagált, "nyilvánvalóan lesznek lemorzsolódások, de tömegek távozásától talán nem kell tartani".

Egy másik képviselő arról beszélt tudósítónknak, hogy az LMP-n belül elitváltás történik, ami egyben a vidék megerősödését is jelenti a városiakkal szemben. A kongresszuson jelenlévő 161 küldött (összesen 177 van) között már eleve többségben vannak a vidékiek, "Schifferék győzelme pedig annak is köszönhető, hogy András megállíthatatlanul szívta magához ezt a bázist" - mondta egy résztvevő. Hozzátette: a "déli megyék" döntötték el a szavazást.

Fotó: Mudra László [origo]
LMP-s képviselők szerint nem lesz pártszakadás

Sólyom, Ángyán és mások

Arra nem nagyon van lehetőség, hogy a párt új parlamenten kívüli szervezetekkel keresse a kapcsolatot, ugyanis mindegyik ismert - mondta az egyik országgyűlési képviselő, aki szerint új szavazók bevonására a nyílt lista nyújthat lehetőséget. Ennek értelmében az LMP-nek olyan miniszterelnök-jelöltje, illetve akár képviselőjelöltjei is lehetnek, akik nem tagjai a pártnak. A párt egyik képviselője azt mondta, többször felmerült már a pártban, hogy Sólyom László volt köztársasági elnök lehetne az LMP miniszterelnök-jelöltje, de vannak, akik Ángyán József fideszes politikust is szívesen látnák a párt listáján. A képviselő szerint azonban nem akarják őt mindenáron - akinek a "megszerzésére" a Jobbik is aspirál, beszippantandó 2014-ben a jobboldali, konzervatív vidéki szavazók lehetséges részét.

Arról, hogy kiket szeretnének még megnyerni a pártnak a következő választásokra, nem mondtak többet. Az egyik képviselő szerint szóba kerültek az LMP-t eddig is névtelenül támogató közéleti szereplők, Jávor Benedek viszont azt állította lapunknak, hogy ő nem tud ilyen emberekről. Schiffer András szerint pedig korai arról beszélni, hogy ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, azt pedig "politikai mesemondásnak" nevezte, hogy ő lenne az a következő választáson. Amiben minden megkérdezett egyetértett: a párt jövője nagyban múlik azon, hogy ki mögé sorakoznak fel 2014-ben.