Sikeresnek tartja drogpolitikáját a kormány

Vágólapra másolva!
A drogstratégiát felügyelő minisztérium szerint nem kozmetikázták a drogjelentést, ahogyan azt a TASZ állítja.
Vágólapra másolva!

Tényeken és tudományosan igazolt megállapításokon alapul a Nemzeti Drog Fókuszpont éves magyar országjelentése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. A minisztérium a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) keddi közleményére reagált, amelyben a civil szervezet azt állította, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentésből több olyan részt kitöröltek, amely rossz színben tüntette fel a kormány drogpolitikáját.

Az Emmi szerdai közleménye szerint a Nemzeti Drog Fókuszpont gyűjti össze és kezeli a kábítószer-fogyasztással összefüggő hiteles és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő információkat, amelyeket a lisszaboni székhelyű Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központnak (EMCDDA) is továbbít. Az Emmi szerint az európai központ számára készített 2012-es országjelentést "tudományos igényességgel" fogalmazták meg.

A tárca emellett kiemelte: a kormány új drogpolitikájában célként tűzte ki a droghasználat kiszorítását az iskolákból, szórakozóhelyekről, a prevenció előtérbe helyezését, a családok és a közösségek megtartó erejének erősítését, a teljes felépülésre koncentráló kezelések támogatását. A tiltott pszichoaktív anyagokat tartalmazó C lista megjelenésével gátat szabtak az úgynevezett dizájnerdrogok korlátlan terjedésének és terjesztésének is. A dizájnerdrogok fogyasztása és továbbadása már bűncselekménynek számít.

Az Emmi szerint az adatokból látszik: "eredményes a kormány drogpolitikai szigorítása". Ezen a drogstratégia megléte, illetve hiánya sem változtat - tették hozzá, kiemelve, "a stratégia lényeges eleme a drogpolitikának, de az eredményeket az emberek, a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek, az önkéntesek érik el" - közölte a minisztérium.