Már a jövő héten feltúrják a Ferenciek terét

Vágólapra másolva!
Az alpolgármester szerint már csak a fellebbezési határidő lejáratát várják. A felújítás legérzékenyebb pontja a Március 15. tér lesz.
Vágólapra másolva!

Jövő héten elkezdődhet a Ferenciek tere, valamint a Március 15. tér déli részének átépítése - jelentette ki az V. kerületi alpolgármester. Puskás András szerint a közbeszerzési eljárásban már kihirdették a győztes konzorciumot, a fellebbezési határidők azonban még nem jártak le. Amennyiben a jövő hét elején alá tudják írni a kivitelezői szerződést, a következő nap már megkezdődhetnek a munkálatok.

A Ferenciek terén megújul a tér, átalakítják a forgalmi rendet, a buszokat a középső sávokba vezetik, kiváltják az aluljárót, és mindenütt felszíni gyalogos kapcsolatokat létesítenek. A Március 15. tér déli szakaszán új fel- és lehajtót alakítanak ki az Erzsébet hídra.

Az alpolgármester szerint a Március 15. téri forgalmi rend megváltoztatása az "Achilles-sarka" az egész főutcaprojektnek. Kifejtette: már a beruházás első ütemében is leszögezték, hogy nem csupán átépített utcákat szeretnének a belvárosban, hanem forgalomtechnikai változásokat is.

Az alpolgármester leszögezte: szó nincs arról, hogy kizárták volna a belvárosból az autósokat. Azt mondta, nem sétálóutcákat akartak építeni, ezért az utak, épületek megközelíthetőek maradtak, és lehet parkolni is, de csak annak van értelme bemenni a területre, akinek valóban ott van dolga. Kitért arra is, hogy a beruházások járulékos haszna, hogy jobb a levegő minősége és kevesebb a zaj, amit a lakók is pozitívan élnek meg.

Készül az utcabrand-stratégia

Elmondta azt is, hogy a kerület jelenleg egy kereskedelmi felmérést készít, amelynek nyomán utcabrand-stratégiát fog kidolgozni. Ez lendületet ad majd ahhoz is, hogy a belváros visszaszerezze régi fényét - tette hozzá.

Közölte, hogy az önkormányzat fontos céljának tartja a lakosság visszavonzását, ezt szolgálják a felújítások és a jól kiépített szociális háló is. A korábbi években több ezer fővel csökkent a belvárosi lakosság - mutatott rá -, ami természetes minden nagyvárosban, mégis szeretnék visszafordítani a folyamatot.