Az éhenhalásról kérdezik Orbánt

Vágólapra másolva!
Főleg vitáznak és módosító indítványokról szavaznak a képviselők a parlament hétfőn kezdődő kétnapos ülésén. Kedden az MSZP elnökének javaslatára, az LMP-s és jobbikos képviselők támogatásával a köznevelésről tartanak vitanapot, amelyen a Hoffmann Rózsát többször kritizáló fideszesek is elmondhatják a véleményüket. Hétfőn egy szocialista a szigetelés elmaradásáért felelős kormánytagot keresi, egy fideszes a választókerületében lévő kerékpárútért lobbizik, az LMP a közbeszerzéseket piszkálja, egy jobbikos pedig arról kérdezné Orbán Viktort, jövőre éhen hal-e a magyar.
Vágólapra másolva!

A legérdekesebb összeborulás

Mesterházy Attila MSZP-elnök a Pedagógusok Szakszervezetének felhívására még október közepén kezdeményezett politikai vitanapot a köznevelés helyzetéről, és az ötletet nemcsak a szocialisták támogatták, hanem az LMP-s és jobbikos képviselők többsége is aláírta - igen érdekes egy íven látni Lendvai Ildikó, Vona Gábor és Schiffer András aláírását. Így aztán nem is volt kérdés, hogy összegyűlik a szükséges 78 aláírás, vagyis kedden nagyjából öt és fél órában hallgathatjuk, hogyan nyugtat meg mindenkit Hoffmann Rózsa, hogyan nevezi káosznak a jelenlegi helyzetet Hiller István, és hogyan csóválja a fejét Osztolykán Ágnes és Dúró Dóra. A Hoffmann-javaslatokért nem nagyon rajongó fideszesek, különösen Pokorni Zoltán felszólalásáért mindenképp érdemes belenézni a vitába.

A legkülönösebb egybeesés

Egy MSZP-s és egy jobbikos képviselőnek ugyanarra a rugóra jár az agya, vagy legalábbis nagyon hasonló témában nyújtottak be interpellációt. A szocialista Simon Gábor "Meddig sarcolják még a magyar családokat?" címmel szeretne egy nyilván súlyos aggodalmakkal teli panaszáradatot zúdítani Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterre. Rubi Gergely viszont közvetlenül előtte egyenesen Orbán Viktortól kérdezné meg, hogy a megszorításoktól éhen halnak-e a magyarok ("Jövőre éhen hal a magyar?"). Mivel Orbán Viktor a múlt héten egy időre letudta a kötelező látogatását a parlamentben, nagyobb esélyt adunk annak, hogy erre is Navracsics Tibor fog válaszolni, így ő nyugtatgatja majd a sötét jövőképet felvázoló képviselőket.

A legnagyobb oligarcházás

Az LMP-s Karácsony Gergely egy eldöntendő kérdést tesz fel a nemzeti fejlesztési miniszternek, de majdnem biztosak vagyunk abban, hogy a Közgép, a Simicska és az oligarcha szavak is benne lesznek az interpellációban. Karácsony azt kérdezi, igaz-e, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az EU Magyarország ellen, mert megemelte a közbeszerzési jogorvoslati díjakat. A képviselő szerint ugyanis ezért esett vissza "drámaian" a kérelemre indított jogorvoslatok száma. Megkockáztatjuk, hogy lesz olyan kormánypárti képviselő, akit a levezető elnöknek csendre kell majd intenie Karácsony felszólalása alatt.

A legeltökéltebb felelőskereső

A mániákus hírolvasók talán emlékeznek arra, hogy 2008 és 2010 között Szabó Imrének hívták a környezetvédelmi minisztert. Szabó messze nem a legtöbbet szereplő miniszter volt a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányban, és nem emlékszünk arra sem, hogy 2010 óta MSZP-s képviselőként bármikor is nagyon verte volna az asztalt. Most viszont úgy tűnik, Szabó képviselőnél betelt a pohár, és eldöntötte, hogy mindenképp megtalálja, ki a felelős azért, hogy - még nem tudni, milyen házakon - elmaradt a szigetelés. Szabó ezt az interpellációt nyújtotta be: "A Fidesz-kormány melyik tagja felelős több százezer család otthonának szigetelése elmaradásáért?". Elképzelhető, hogy Szabó Imre már meg is találta a felelőst, ugyanis a kérdést a nemzeti fejlesztési miniszternek címezte, aki vagy magára vállalja a felelősséget, vagy elmondja, hogy nem is marad el a szigetelés.

A legnagyobb lobbista

Már megszoktuk, hogy időnként előfordul, hogy egy fideszes képviselő nem bírja a parlamenti folyosón kiharcolni a választókerületét érintő fejlesztéseket, így bead egy kérdést, hátha. Így járhatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselő, Fülöp István, aki választókerületében 2010-ben nyilván megígérte a gátakon futó kerékpárutat, de az csak nem akar megépülni. Így aztán a nyilvánosság előtt is kénytelen lobbizni a nemzeti fejlesztési miniszternél, és megkérdezi: "Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a Kraszna folyó tározója által érintett 5 kilométer hosszú, Nagydobos-Ópályi-Kocsord községek gátján a kerékpárút minél hamarabb megépüljön?". Egy ország kíváncsi már arra, mit tud tenni a miniszter.

Mi lesz még?

A kétnapos ülésen főleg vitáznak és módosítókról szavaznak a képviselők. Döntenek például a választási eljárási törvényhez érkezett legutóbbi módosítókról, illetve például a pénzügyi ombudsmani poszt létrehozáshoz vagy a kommunista utcák átnevezéséhez érkezett indítványokról. Hétfőn éjszaka tartják az iskolák állami átvételéről szóló javaslat részletes vitáját, ami azért lehet érdekes, mert főleg kormánypárti képviselők nyújtottak be módosító indítványokat, néhányan Hoffmann Rózsa koncepciójának még a címét is megváltoztatnák.