Vágólapra másolva!
Egy órával többet alhatunk, vasárnap, október 28-án hajnali háromról kettőre kell visszaállítani az órát. Kész nyereség egyébként a nyári időszámítás: a pénztárcát kíméli, a turisztikai bevételt növeli, több a szabadidő és kevesebb a baleset március-október között.
Vágólapra másolva!

Minden év októberének utolsó vasárnapján - idén október 28-án - az órák hajnali 3 óráról 2 órára történő visszaállításával térünk át a normál - a köznyelvben télinek hívott - időszámításra. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adatai alapján egy vidéki nagyváros éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig - jövő év március 31-ig - tart.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

A MAVIR által éves szinten becsült megtakarítás megközelítőleg 120 000 megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy vidéki nagyváros éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, ami körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját. Ez lakosonként hatszáz forintot, háztartásonként így durván 2 ezer forintot jelent.

A MAVIR szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, melyekből megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően látványosan változik, méghozzá csökken az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni tavaszi időszakot összehasonlítva, napi 1,5 - 3 százalékos, mintegy 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az Európai Unió kimutatásai alapján az energia-megtakarítás mellett több szabadidőt, több turisztikai bevételt és kevesebb közúti balesetet jelent a nyári időszámítás.