Újabb lépés a pedagógussztrájk felé

Vágólapra másolva!
Sztrájkbizottságot alakítottak a közoktatásban működő ágazati szakszervezetek - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pedig bejelentette, hogy fontolóra veszik az országos közszolgálati sztrájkot.
Vágólapra másolva!

Galló Istvánné azt mondta, szerdán hivatalos levélben tájékoztatják Orbán Viktor miniszterelnököt a sztrájkbizottság megalakulásáról, és egyben kérik, hogy jelölje ki a kormány részéről a tárgyalópartnert. Galló Istvánné hangsúlyozta: a sztrájkbizottság megalakulása a pedagógusokon kívül a gyerekekről és a szülőkről is szól, mert "a közoktatás átalakításának nemcsak a pedagógusok lesznek a szenvedő alanyai, a következmények a gyerekeket és a szülőket is hátrányosan fogják érinteni".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke közölte: követelésük, hogy január elsejétől a közalkalmazotti bértáblán 20 százalékos emelést hajtsanak végre, illetve függesszék fel az iskolák január elsejétől tervezett állami átvételét. Hozzátette, követelik azt is, hogy függesszék fel a pedagógus-életpályamodell bevezetését, valamint azt is, hogy az országgyűlési képviselők "hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a 2012/2013-as tanév nyugodt befejezését és a 2013/2014-es tanév nyugodt elkezdését". A PDSZ elnöke felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy akciójuk célt érjen, "minden természetes szövetségesüket", az önkormányzatokat, iskolafenntartókat és a szülőket is megkeresik, hogy közösen álljanak ki a közoktatás érdekeiért.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pénteki közleményében azt írta, fontolóra veszi az országos közszolgálati sztrájk lehetőségét is, miután az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén nem született semmilyen eredmény. A szakszervezeti fórum szerint a munkavállalói oldal végiggondolt, előkészített szakmai javaslatokat, kérdéseket terjesztett elő, de a kormány ezekre mind nemet mondott. Hozzátették, támogatják és értik a pedagógusok gyors döntését a sztrájkbizottság megalakításáról, amely kényszeríti a kormányzatot a tárgyalások folytatására. Ha a kormány a jövőben is elutasít minden javaslatot, akkor a SZEF megfontolja az országos közszolgálati sztrájk lehetőségét is - olvasható a közleményben.