Szeged fellázadt a járások ellen

Vágólapra másolva!
A szocialista vezetésű város nem hajlandó ingyen átadni a felállítandó kormányhivatalnak a korábban százmilliókért kiépített irodaházát. Ezzel a megyében egyedül Szeged tagadta meg az együttműködést az új közigazgatási rendszer kiépítésében. Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszló is ellenállt eddig, de szerdán a polgármester távollétében megkötötték az egyezséget.
Vágólapra másolva!

Csongrád megye érintett települései közül egyedül Szeged nem írta alá a járási kormányhivatal kialakításához szükséges megállapodást - közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott szerdán. A jogszabály alapján így november 15-ig határozatban kell dönteni arról, hogy melyik városi ingatlanokat adják a járási hivatal ingyenes használatába, és hány munkatársat vesz át az új szervezet - közölte a politikus.

A kormánymegbízott azt mondta, hogy mivel nem jött létre megállapodás a szocialista vezetésű önkormányzat és a kormányhivatal között, így nincs jogi lehetőség arra, hogy a város csereingatlant kapjon az átvett ingatlanokért. Így Szeged egyértelműen vesztett a döntéssel, elesett egy lehetőségtől - mondta.

Százmilliókba került, ingyen követelték

A szegedi közgyűlés kedden határozott arról, hogy nem adja ingyen a kért ingatlanokat, és a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítését kérte a kormányhivataltól. A döntés B. Nagy László kormánybiztos szerint "nagy valószínűséggel jogszabályellenes", azt a törvényességi főosztály vizsgálja.

A szegedi közgyűlés kedden ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy igényt tart a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó költségeinek megtérítésére. A döntés értelmében Botka László (MSZP) polgármester akkor írhatta volna alá a megállapodást, ha a kormányhivatal kötelezettséget vállal erre.

A vitában Botka László elmondta, hogy a járási kormányhivatal céljára kiválasztott Huszár utcai ingatlant az önkormányzat piaci áron vásárolta, az elmúlt tíz évben pedig 725 millió forintot fordított kizárólag saját forrásból az irodaépület kialakítására. Az épületben működik az éves szinten több tízezres ügyfélforgalmú, jövőben is önkormányzati feladatokat ellátó szociális és adóiroda is. Ezek elköltöztetése és az új hivatali épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése előreláthatólag 354 millió forintba kerül - tudatta a polgármester.

Hajdúszoboszló meghódolt

Korábban egy hajdú-bihari település, Hajdúszoboszló önkormányzata is dacolt a járási kormányhivatal felállításával, de szerda estére közölték, hogy mégis megkötik a járási hivatal kialakításáról szóló megállapodást. Délelőtt Rácz Róbert, a kormányhivatal vezetője még arról számolt be, hogy a fürdőváros önkormányzata elutasította az együttműködést, amit ő tiszteletben tart, s ha kell, más megoldást keresve jelölik ki a járásközpontot.

A hajdúszoboszlói képviselők - miután már kétszer megtagadták az aláírást, vagyis, hogy térítésmentesen átengednek irodákat a járási hivatalnak - szerdán, a külföldön lévő polgármester távollétében, egyhangúan döntöttek a megállapodás mellett. A határozat kimondja: "a testület legutóbbi ülése óta szerzett új információk és egyeztetések alapján a járási hivatal létrehozására az egyeztetések alapján kimunkált megállapodást (...) az előterjesztés szerint elfogadja".

Hajdúszoboszló először október 11-én utasította el a járási központtá válásról szóló megállapodást. Sóvágó László, a település független polgármestere az MTI-nek akkor azzal indokolta a döntést, hogy többek között az oktatás és az önkormányzati rendszer területén kezdett átalakításokról nem kérdezte meg őket a kormány.