Bajnai a kommenisták között

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, volt miniszterelnök országjáró körútjának első állomásán előadást tart a Baloldali Közéleti Klub rendezvényén a Komlói Színház- és Hangversenyteremben
Vágólapra másolva!
Komlóra vezetett első kampányútja a politikába múlt héten visszatérő Bajnai Gordonnak, aki a bányászvárosban összegyűlt idős hallgatóság előtt a múlt héten elmondott beszédét ismételte, és óvatosan nyilatkozott arról, összekapaszkodna-e Gyurcsány Ferenccel.
Vágólapra másolva!

"Minden politikust fejbe kellene lőni" - mondta határozottan egy férfi Komlón az [origo]-nak szerdán kora délután, majd kifordult a cukrászdából. A legtöbb komlóit azonban még ennyire se izgatta fel, hogy Bajnai Gordon a városukat szemelte ki politikai visszatérése első vidéki állomásának. Akik hallottak is a volt miniszterelnök látogatásáról, jellemzően csak annyit mondtak, hogy nem foglalkoznak politikával, vagy úgy vélték, hogy "így se, úgy se lesz jobb".

"Ez a fórum még nem az a fórum" - mondta Bajnai sajtósa, amikor rákérdeztünk, hogy a szerda délutánra meghirdetett lakossági fórum már a múlt héten beharangozott országjárás része-e. Magyarázata szerint Bajnait még visszatérése előtt hívta meg a Baloldali Közéleti Klubba Páva Zoltán, a város korábbi szocialista polgármestere, hogy értékelje az ország helyzetét és a kormányváltás lehetőségét.

"Ez egy kommenista város" - mondta egy helybéli a fórum előtt, de a városban láthatóan jelen van a Jobbik is: a belvárosban egy apró pártirodával, a határban pedig a település nevét jelző rovásírásos táblával. A szerdai látogatásra is serényen készültek: ellentüntetést szerveztek a fórumnak helyet adó Komlói Színház- és Hangversenyterem elé, ahol megafonnal, kolomppal, sípokkal és árpádsávos zászlókkal várták a volt miniszterelnököt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nehogymá' jól érezze magát a Gordonka" - mondta az egyik középkorú jobbikos aktivista a társainak, majd kifeszítették a narancssárga transzparensüket, amelyen Bajnait "Lúd-millának" nevezték és a közéletből való takarodásra szólították fel. Egy másik aktivista eközben megafonnal a kezében "gágázott" és provokálta a fórumra érkező embereket. Egy idős nőnél el is szakadt a cérna, és a jobbikosok irányába köpött, akik ehhez képest higgadtan reagáltak. Komolyabb atrocitás a szóváltáson kívül nem volt, pedig a város egyik rendőrautója felkészülten, a közeli a parkolóból figyelte az eseményeket.

Rég voltak ennyien

A volt miniszterelnök késett kicsit, és az ellentüntetés miatt inkább a művház hátsó bejáratát választotta. A nemrégen felújított szocreál művelődési központ zsúfolásig megtelt nyugdíjasokkal. Egy később a fórumon felszólaló idős férfi meg is jegyezte: az utóbbi években nem volt példa arra, hogy ennyien lettek volna a városban politikai rendezvényen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Bajnai Gordon látogatása jól láthatóan megmozgatta Baranya megye baloldali politikusait is. Puch László, MSZP-s országgyűlési képviselő mellett több helyi önkormányzati politikus és helyi közéleti szereplő is részt vett a fórumon, a volt miniszterelnököt pedig elkísérte Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője is, aki az előadás előtt még csak a terem bejáratánál kukucskált, majd később helyet foglalt a közönség soraiban. (Vörös T. Károly, a Haza és Haladás Egyesület alapítója).

A közönség állva tapsolva fogadta a pódiumra lépő Bajnai Gordont és a rendezvényt moderáló Páva Zoltánt, aki felvezetőjében a szokásos ellenzéki üzeneteken túl elmondta, Komlón annyira súlyos a helyzet, hogy már két önkormányzati képviselő is külföldre ment szerencsét próbálni.

Komlóra hangolt beszéd

Jó szerencsét! - üdvözlte Bajnai Gordon a bányászok ismert köszöntésével a zömmel hatvan év feletti közönséget. A volt miniszterelnök bocsánatot kért késésért, amit azzal magyarázott, hogy a saját miniszterelnöksége alatt elindított útfelújítás még javában tart Komló mellett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Előadásában nagyjából az október 23-án elmondott beszédében megfogalmazott gondolatokat ismételte el: az ország az elmúlt két évben rossz irányba fordult, nagyon megosztottá vált, nincsen erős, mérsékelt közép, csak politikai harc van, ami a családokba és a barátságokba beférkőzött. Az ilyen országok pedig nem nagyon tudnak előre menni, a háborús övezetből menekül mindenki. A háborúban csak a hódítók gyarapodnak - mondta.

Ebből a helyzetből csak a megállapodás vezetheti ki az országot, Bajnai szerint leginkább abban kellene megegyezni, hogy az országnak jogállamnak kell lennie, "mert mindenkinek ez az érdeke". Kivéve a jelenleg hatalmon levőknek, akik manipulálják a választójogi rendszert, amellyel kormányon lehet maradni akár kevesebb szavazattal is.

Bajnai nem felejtette el azt sem elmondani a nyugdíjasok előtt, hogy a szolidaritás kérdésében is újra meg kell állapodni, mert "a gazdag gazdagabb lett, a szegény szegényebb". Bajnai szerint a szolidaritás nem más, mint a felül lévők felelőssége az alul levőkért és az alul levők felelőssége a közös célokért, tehát, hogy használják ki a közösség nyújtotta lehetőségeket a felemelkedésre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Lehet magyar csoda!" - összegezte a politikai céljait Bajnai Gordon, aki szerint a csoda hétköznapi helyes cselekvések sorozatából lesz, 2014-ben pedig a normális országban élőknek kell legyőzni a megosztásból hatalmat építő erőket. "Bármilyen törvényt hoznak, mi minden törvénynek meg fogunk felelni, és akkora többséget szervezünk, hogy úgy is le tudjuk váltani a hatalmat" - zárta előadását Bajnai Gordon.

Gyurcsánynál még nem tartanak

Az előadást követően a helyi szocialistákhoz közeli emberek tartottak panaszkodó kiselőadásokat. Az MSZP volt városi frakcióvezetője az oktatásról, a Komlói Iparkamara vezetője a helyi gazdaságról, egy nyugdíjas bányász a komlói bányászok helyzetéről, egy volt alpolgármester pedig a civil szervezetekről beszélt, a helyi vállalkozói szövetség vezetője pedig elmondta, hogy a korrupciós ügyek miatt 2010-ben a Fideszre szavazott, de már megbánta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gyurcsány Ferenccel egy idősebb, pulcsis férfi hozakodott elő. Kérdésére válaszolva Bajnai Gordon azt mondta a Demokratikus Koalícióval való összefogásról, hogy az Együtt 2014 együttműködés még nem tart ott, hogy erről döntsenek, mert még az elvi alapjait, céljait kell kidolgozni a 2014-es szövetségnek.

"Üzenjék meg a képviselőiknek, pártjaiknak, hogy csak összefogással sikerülhet leváltani a jelenlegi rezsimet" - reagált Bajnai egy nyugdíjas férfi kérdésére, aki arról érdeklődött, hogyan lehet a sértett baloldali vezetőket összebékíteni. A volt miniszterelnök szerint most nem az a kérdés, hogy kiből mi lesz, hanem az, hogy ki mit akar ezzel az országgal kezdeni. Ő most csak az összefogás megteremtésére vállalkozott, mert most ez a feladat - mondta.

A fórum végén Bajnai Gordon egy fokost kapott Páva Zoltántól, hogy ne felejtse el Komlót és a bányászokat, a közönség pedig állva tapsolva búcsúzott a volt miniszterelnöktől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Világos volt, tisztán beszélt" - mondta az előadás végén egy idős férfi, de a többiek olyan gyorsan szétszéledtek, hogy mire kiértünk az előadóteremből, már egy lélek sem volt a művelődési ház környékén.