Nem baj, ha egy fideszes világot lát

Fidesz választási plakát a metró aluljáróban, külföldre távozó fideszesek
Vágólapra másolva!
A siklósi fideszes alpolgármester egy osztrák szállodába készül, komlói képviselők Angliába, illetve Svájcba mentek dolgozni a politizálás helyett. A külföldön munkát vállaló fideszesek azt mondták az [origo]-nak, semmi különös nincs abban, hogy mandátumuk kellős közepén elhagyják az országot. Azt mondják, nem az Orbán-kormányban csalódtak, csupán visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak.
Vágólapra másolva!

"Ha kapna egy jó lehetőséget külföldön, ön is kimenne, nem?" - kérdezett vissza Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, amikor az [origo] munkatársa az iránt érdeklődött, miért hagyja itt Magyarországot. Varga Tamás, aki a siklósi Fidesz elnöke is, néhány napja döntötte el, hogy a politizálás helyett egy külföldi munkalehetőséget választ: Ausztriában a szállodaiparban fog dolgozni. A fideszes politikus nem árulta el, pontosan milyen munkát fog végezni, és mikor kezdi azt.

"Egy ismerősöm segítségével kaptam ezt a lehetőséget, nem utasíthattam vissza" - jelentette ki, és hozzátette: "az ember életében eljön egy pont, amikor az A út és a B út között választhat, és én most a B-t választom". A siklósi alpolgármester azt mondta, "nem kimondottan a sokszoros pénz motivál, az idegenforgalom mindig érdekelt, mindig is akartam külföldön tapasztalatot szerezni". Vargának nyelvi problémái nem lesznek, mert németből érettségizett, elmondása szerint anyanyelvi szinten beszéli. A 38 éves politikus ráadásul tíz évvel ezelőtt már dolgozott Németországban.

Nem Varga Tamás az egyetlen fideszes, aki a képviselői ciklus közepén hagyja el az országot. Egy komlói képviselő, Simon János néhány hete döntött úgy, hogy Londonba megy szerencsét próbálni. Az [origo]-nak annyit árult el, hogy a vendéglátásban dolgozik, és jelenleg próbaidőn van. "Ha a próbaidőmet meghosszabbítják, és maradhatok, lemondok az otthoni képviselői mandátumomról" - mondta. Vargával ellentétben ő a pénz miatt is választotta a külföldi munkavállalást. "Tudja, mennyi Komlón a képviselői tiszteletdíj? Nulla forint" - jegyezte meg. Ráadásul öccse és családja is öt éve Angliában él, így rájuk is számíthat.

Semmilyen meghasonlásról nincs szó

A fideszes politikusok döntése azért meglepő, mert a kormány Orbán Viktor kijelentései szerint éppen azért küzd, hogy hazacsábítsa a külföldön dolgozókat. Néhány nappal ezelőtt a miniszterelnök azt mondta, "ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni".

Varga Tamás döntésének - állítása szerint - semmi köze a politikához vagy Orbán Viktor kormányzásához. "Nem vagyok csalódott a kormányban, semmilyen meghasonlásról nincs szó, az élet fintora, hogy most adódott a külföldi lehetőség" - mondta, megjegyezve: "Fidesz-tag maradok, és politizálni fogok megint, ha visszatérek". Azt azonban jelenleg nem tudja, mikor jön vissza.

Simon János is azt mondta, nem az Orbán-kormány politikája miatt hagyta el az országot. "A külföldre vándorlás nem ebben a két évben kezdődött, hanem az előző szocialista kormányok idején, amikor eladósították az országot és az embereket" - magyarázta.

Egy fideszes visszatér Svájcból

A helyi fideszes vezetők azt mondták az [origo]-nak, sajnálják, ha a politikusok külföldre mennek, de az a lényeg, hogy később visszatérjenek. Polics József, Komló fideszes polgármestere szerint "egy politikusnak is megvannak ugyanazok a jogai és lehetőségei, mint másoknak, nem baj, ha világot látnak, de fontos, hogy ne maradjanak kint végleg". Polics József azt mondta, néhány hete egy másik fideszes képviselő, Mink Ernő is kiment dolgozni Svájcba, de a napokban jelezte neki, hogy visszatér a képviselő-testületbe, mert "nem jött be a próbaidő". Mink Ernőt kerestük telefonon, de nem értük el.

Tiffán Zsolt, a Fidesz Baranya megyei elnöke későbbre ígért közleményt az ügyben, az [origo]-nak Varga Tamás külföldi munkavállalásáról csak annyit mondott: "Elfogadom a döntését, ez az ő élete, de sajnálom".