Milliós bírságot szabtak ki a Nagybanin

Vágólapra másolva!
Ellenőrzést tartott az adóhivatal a Budapesti Nagybani Piacon, teherautókat vizsgáltak át, még egy vendéglátót is teszteltek. Végül négy tonna zöldség megsemmisítését rendelték el, és kétmilliós bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

Négy tonna zöldség megsemmisítése, valamint több mint 2 millió 300 ezer forint bírság az eredménye annak a Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár koordinálásával csütörtökre virradóra végrehajtott, újabb összehangolt hatósági razziának, amelyet a Budapesti Nagybani Piacon tartottak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

Az ellenőrzés szerdán éjszaka zajlott, a burgonyára, a hagymára, a répára és a tojásra terjedt ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatóságával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és a Készenléti Rendőrséggel együtt végzete.

A pénzügyőrök 153 teherautót vizsgáltak át. A NAV adórevizorai 42 helyszíni ellenőrzést kezdeményeztek. Ők elsődlegesen az áruk eredetét vizsgálták, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentésének jogszerűségét ellenőrizték. Az eljárások között egy próbavásárlás is szerepelt a nagybani piac egyik vendéglátóhelyén.

A Nébih munkatársai a helyszínen tapasztalt jogsértések miatt összesen több mint 4 tonna burgonya és szelídgesztenye megsemmisítését rendelték el. Ezzel egyidejűleg összesen több mint 9 tonna burgonya, vöröshagyma, koktélparadicsom, datolya és csemegeszőlő zárolását is elrendelték. A Nébih munkatársai által kiszabott bírság várható összege több mint 2 millió 300 ezer forint - olvasható a közleményben.