Vágólapra másolva!
Lejárt mérőóra adatai alapján számlázott a szolgáltató, és hiába bizonygatta a fogyasztó, hogy nem tud 41 ezer köbmétert elfogyasztani, tartozás miatt kikapcsolták nála a gázt.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelmi hivatalhoz fordult az a Komárom-Esztergom megyei fogyasztó, akitől másfél millió forintot követelt a szolgáltató, majd amikor a jogtalan követelést nem volt hajlandó kifizetni, még a gázt is kikapcsolták nála - írta a megyei hírlap online kiadása.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségére a közelmúltban érkezett beadványban a fogyasztó elpanaszolta, hogy már közel három éve vitatja a gázszolgáltató követelését, sikertelenül. Kifejtette, hogy éves fogyasztása rendszerint 3 ezer köbméterre tehető, ezzel szemben több mint 41 ezer köbméter alapján állította ki a szolgáltató az elszámoló számlát.

A mérő későbbi bevizsgálása során kiderült, hogy annak hitelessége tíz hónapja lejárt, azonban tájékoztatást kapott arról is, hogy a lejárt hitelességű óra egyébként a pontossági és műszaki követelményeknek megfelelőnek találtatott.

"Kompromisszumként" a szolgáltató elengedett a kiszámlázott tetemes összegből 928 650 forintot, de ezt a panaszos továbbra sem tudta elfogadni, hiszen a kazán csúcsra járatásával sem képes elhasználni ennyi gázt - írta a lap. A szolgáltatóval nem sikerült megegyezni, így ultimátumot adott, amely szerint vagy aláírják a megállapodást, vagy kikapcsolják a gázt. Az utóbbi helyzet következett be.

A nem mindennapos, szerteágazó kérelem alapján indult eljárás során a felügyelőség megállapította, hogy a szolgáltató a bizonyítottan lejárt hitelességű mérő által mutatott fogyasztási adatokat elfogadva számlázott, és nem a jogszabály által előírt, hibás mérésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazta.