Levették a napirendről a Vidám Parkot

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés eredetileg szerdán döntött volna az intézmény végleges bezárásáról. A park elvileg vasárnap zárna be.
Vágólapra másolva!

Nem tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés szerdán a fővárosi Vidám Park bezárásáról szóló előterjesztést - jelentette az [origo] tudósítója a Városházáról. A Vidám Park az előterjesztés szerint vasárnap zárna be, az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

A park bezárásának összköltsége 500 millió forint kiadással és 330 millió forint fennálló tulajdonosi kölcsön elvesztésével jár. A határozati javaslat kitér arra, hogy újabb tulajdonosi támogatás - kölcsön vagy tőkejuttatás - nélkül a társaságnak nincs esélye tovább fedezni működési költségeit. Ahhoz, hogy az intézmény a 2013-as szezonban kinyithasson, újabb 150-180 millió forint tulajdonosi készpénzjuttatás lenne szükséges.

A szórakoztató intézmény bezárásról már október 3-án döntött volna a Fővárosi Közgyűlés, de akkor Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indoklás nélkül visszavonta a javaslatot. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vidám Park bezárásával Budapest az első olyan modern európai nagyváros lesz, amelynek nincs egyetlen állandó szórakoztató parkja sem.

A Vidám Parkot azért akarja bezárni a főváros, mert évek óta veszteségesen működik, csak a belépőjegyekből van bevétele, ez pedig nem elég a működésre, így a fővárosnak minden évben 50-150 millió forint támogatást kell adnia. A javaslat szerint a bezárással megszűnik "a klasszikus vidámparki tevékenység", de azt kikötik, hogy a területen található jelentős műemlékek - így például a körhinta, a hullámvasút, a lézerdodzsem tetőszerkezete és a barlangvasút - megóvásáról, esetleges működtetéséről az állatkertnek kell gondoskodnia.