Kossuth-címert adna minden ellenzékire az MSZP

Vágólapra másolva!
A szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, mindennap küzdeni kell - mondta október 23-ai ünnepi beszédében, a budai Flamenco Hotelben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Szerinte a kormány célja a kirekesztés, ami ellen küzdeni kell, és azt kérte a szimpatizánsoktól, hogy a mostani hatalom leváltásáig hordják a Kossuth-címert, amely az összetartozás jelképe.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor elárulta 1956 emlékét" - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Budapesten, az MSZP és a Táncsics Mihály Alapítvány október 23-ai megemlékezésén. Szerinte ugyanis Orbán elárulta a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét, és korábbi önmagát is.

Mesterházy Attila a Büszkeség és tisztelet című rendezvényen arra szólította fel a szimpatizánsait, hogy "az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig" hordják a Kossuth-címert kitűzőként, "legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe". Azt mondta, a parlamenten kívül, az emberek között ma már négyötödös többségben vannak azok, akik nem értenek egyet a kormánnyal.

A politikus szerint a ma hatalmon lévők "önös érdekből, tudatosan, módszeresen rombolják" 1956 és a rendszerváltás eszményeit. A köztársaságot már lerombolták, "ami a helyén épül, az egy gátlástalan, populista ember félázsiai rendszere" - fogalmazott Mesterházy. Az MSZP elnöke kiemelte, ez a nemzet 1956-ban bizonyította a nyugati világ előtt, hogy milyen erősen él benne a szabadság iránti vágy, és minden túlerő ellenére van bátorsága felvenni a harcot egy elnyomó nagyhatalommal szemben.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, hogy Nagy Imre 1956-ban felismerte a pillanat jelentőségét, saját felelősségét, volt bátorsága a forradalom élére állni, és képes volt az életét is feláldozni ezért. "Az ő nagy tragédiája, hogy nem tudta véghezvinni, amit eltervezett, de önfeláldozása nem volt hiábavaló, mert 1956-ban zajlott, azonban 1989-ben győzött a forradalom" - mondta Mesterházy Attila.

A kormány célja a kirekesztés

Mesterházy szerint "sajnos megosztó ünnep lett október 23., pedig ennek a napnak inkább összeforrasztania kellene a magyarságot". A pártelnök azt mondta, a mai hatalomnak felemás a viszonya 1956-hoz és örökségéhez, mert "magát nem a szabadság, hanem a turul szellemiségéből eredezteti, nem a nemzeti egység erősítése, hanem a kirekesztés a célja".

Mesterházy Attila a választási regisztrációra célozva arról is beszélt, hogy a hatalom birtokosai "hatalomféltésből építenek magas falakat a választók és a választottak közé, milliókat fosztanának meg a lehetőségtől, hogy szavazhassanak". Ebből szerinte az látszik, hogy lenézik az embereket, és "azt gondolják, hogy egy állampolgár, különösen ha szegény, aluliskolázott, idős vagy éppen fogyatékkal élő, nem képes átlátni, hogy mi lenne jó saját magának és az országnak". Úgy fogalmazott, hogy ma az apátia és a félelem a hatalom legerősebb fegyvere, ezért a szabadságot szerető demokraták közös kötelessége ezekkel szembeszállni.