Játszótér lesz a szovjet emlékmű helyén Hatvanban

Vágólapra másolva!
Orosz-magyar egyeztetés után, az orosz kormány engedélye alapján 67 évvel felállítása után elszállították Hatvan központjából a szovjet hősi emlékművet - tájékoztatta a Heves megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP) közölte, az 1945 őszén felállított márványborítású obeliszket, felújítását követően, újra felállítják a hatvani szovjet katonai temetőben, ahol több mint ötszáz katona nyugszik.

A polgármester elmondta, az emlékmű helyén a tervek szerint szökőkutat és játszóteret alakítanak ki. A város több mint egy évtizede próbálja eltávolítani a Hatvan központjában található parkban, beton talapzaton álló obeliszket, amelynek helyén korábban is szökőkút üzemelt, ám ez idáig nem sikerült megszerezni az Oroszországi Föderáció kormányának beleegyezését - fűzte hozzá.

Szabó Zsolt azt mondta, most abban állapodtak meg, amennyiben elesett katonák földi maradványait találják meg az emlékmű alatt, akkor méltóan temetik el őket. A szertartásra meghívják az orosz föderáció képviselőit. A feltárást és az esetleges exhumálást szakemberek bevonásával végzi az önkormányzat - jegyezte meg. Arról is szólt, hogy a területrészt a szomszédos, Hatvany Lajos Múzeum épületével együtt szeretnék felújítani, legkésőbb 2014 nyarára.