Hamarosan elkezdődik a NATO-radar építése

Vágólapra másolva!
Lerakták a NATO-radar alapkövét Medinán, és hamarosan megkezdődik a lokátor építése is. Ez az a radar, amelyet korábban a Tubesre és a Zengőre terveztek, de a lakossági tiltakozások miatt mindkét helyen meghiúsult a beruházás.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elkezdődik a NATO-radar építése a Tolna megyei Medinán, a létesítmény alapkövét kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter a kivitelezők, tervezők képviselőivel együtt helyezte el ünnepélyesen.

Hende Csaba az ünnepségen arról beszélt, hogy "nem beszélhetünk független, szuverén Magyarországról akkor, ha saját légterünket nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani". A medinai háromdimenziós radar megépítésével teljessé válik a korszerű honi radarrendszer - mondta.

A radar a magyar légvédelmi radarrendszer NATO által elvárt korszerűsítése, a három elemből álló rendszer másik két radarállomása már évekkel ezelőtt megépült, az egyik Bánkúton a Bükkben, a másik Békéscsabán. A Medinán megépítendő radart korábban a mecseki Zengőn, majd a Tubes-hegyen akartak felállítani, ám a lakossági tiltakozás mindkét helyen megtorpedózta a terveket. Az [origo] riportere tavaly Medinán nem tapasztalt olyan lakossági ellenállást a radarral szemben, mint amilyen a korábban kijelölt helyszíneken volt.

Móró Lajos, a kivitelező HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a radarállomás műszaki munkálatait a logisztikai cég mellett alvállalkozóként a HM ArmCom Zrt. és a HM Arzenál Zrt., az építészeti munkát a Mega-Logistic Zrt. végzi. Az állomáson elhelyezendő radar az olasz Selex Sistemi Integrati cég gyártmánya lesz.

A beruházás költsége 1 milliárd 50 millió forint, a radarkomplexum létrehozásának befejezési határideje 2014. január 31. A 40 méter magas torony építésekor több mint ezer köbméter betont, 220 tonna acélt, a műszaki berendezéseket kiszolgálásához 28 ezer méternyi erős- és gyengeáramú vezetéket használnak fel.