Fokozott rendőri ellenőrzések a négynapos hétvégén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hosszú hétvégén csaknem 350-en sérültek meg az utakon. A fokozott rendőri ellenőrzéssel most ezt akarják elkerülni. A temetők környékén is sok lesz a rendőr.
Vágólapra másolva!

Fokozott rendőri ellenőrzéseket rendelt el Hatala József országos rendőrfőkapitány a jövő heti hosszú hétvégére. A főkapitány azt követően döntött így, hogy a múlt hosszú hétvégén 348-an sérültek meg közlekedési balesetben, továbbá 12 halálos balesetben 15-en vesztették életüket. A halottak közt egy gyerek is van, vele együtt idén már 19 kiskorú halt meg közlekedési balesetben. Ez a szám tavaly 12 volt.

A közlekedésben elsősorban a sebesség-ellenőrzésre, az ittas vezetők kiszűrésére, valamint a biztonsági rendszerek, vagyis a biztonsági öv és a gyerekülés használatára figyelnek. Arra törekednek, hogy az autósokat megállítva helyszíni bírsággal büntessék a szabályszegőket - mondta Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

Még mindig a gyorshajtás számít a fő baleseti oknak, a személyi sérüléses balesetek 10 százaléka pedig ittas vezetés miatt történik. A statisztikai adatok alapján a járművekben az első üléseken 80 százalék a használati arány, a hátsókon pedig 60 százalék.

Németh Ágnes rendőr alezredes, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a temetőkben se felejtse el senki bezárni az autóját, ne hagyja táskáját a kocsiban látható helyen, és ne hagyja őrizetlenül a sírokon. Arról is beszélt, hogy lehetőleg ne a parkolóban tegyék a táskájukat az emberek a csomagtartóba, hanem már azt megelőzően, mert ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy a táskájuk a csomagtartóban van. Ha busszal, vonattal utaznak, használják a csomagmegőrzőket, és figyelmeztetett, hogy ebben az időszakban a zsebtolvajokra is különösen kell figyelni.

Németh Ágnes hangsúlyozta: a temetők környékén fokozott rendőri jelenlét lesz, ezért a sértettek ne szálljanak szembe az elkövetőkkel, hanem kérjenek segítséget. Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról beszélt: a polgárőrök fokozott jelenlét biztosításával, a rendőrséggel és a temetőőrökkel együttműködve, a helyi sajátosságok figyelembevételével szervezik meg a szolgálatukat. Ők elsősorban a közlekedésben fognak segíteni a temetők környékén.