Fizetnek a nem pereskedő bíróknak is

Vágólapra másolva!
Módosító javaslatot adott be az alkotmányügyi bizottság a bírók jogállásáról szóló javaslathoz. Eszerint hathavi átlagilletményt kapnak azok a felmentett bírók, akik nem indítottak pert a nyugdíjazásuk miatt. A bizottság azt szeretné, hogy a felmentett, de pert nem indító bírók "ne kerüljenek hátrányba".
Vágólapra másolva!

Hathavi átlagilletménynek megfelelő kártérítést kapnának azok a felmentett bírók is, akik nem indítottak pert a nyugdíjazások miatt - erről szóló módosító javaslatot nyújtott be az alkotmányügyi bizottság kedden.

Salamon László KDNP-s bizottsági elnök a módosító javaslat indoklásában azt írta: "a bizottság ezzel kívánja biztosítani, hogy azok a bírák, akik nem indítottak pert a szolgálati jogviszony megszüntetése miatt, ne kerülhessenek hátrányosabb helyzetbe, mint a jogvitát kezdeményező kollégáik".

A bizottság az Országos Bírói Hivatal elnökének megkeresése alapján dolgozta ki a javaslatot. Az OBH elnöke hétfőn közölte, hogy sazt javasolja, a szolgálati viszony jogellenes megszüntetése miatt munkaügyi perben álló bírák és a perben nem állók is legyenek jogosultak átalány-kártérítésre.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szeptember elején terjesztette be a parlamenthez a bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló javaslatát. 2011-ig a bírák általános nyugdíjkorhatára 70 év volt, ennek betöltése után szabadon dönthettek, hogy visszavonulnak-e. A kormány döntése alapján azonban ezt 62 évre szállították le, ráadásul kötelezővé tették a nyugdíjba vonulást. Az eredeti szabályokat július közepén alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság, az ítélet alapján több bírót azóta pedig már vissza is helyezett tisztségébe a munkaügyi bíróság.