Csak a díszgombok milliókba kerülnek a házőrség ruháján

Vágólapra másolva!
Az új országgyűlési őrség tagjainak csak a ruházati kiegészítőire tízmilliókat költenek. A Blikk számításai szerint összesen bruttó 215 millió forintba kerül a 339 házőr felruházása, a díszítéssel együtt pedig fejenként 635 ezer forintba kerül a teljes öltözet.
Vágólapra másolva!

Elkezdték az új egyenruhák készítését és díszítését a 339 tagú új országgyűlési őrség tagjainak - írja a Blikk. Bordó alapon aranyszínű vállfődísz lesz minden egyenruhán, a díszfeladatot ellátó őrök pedig bordó színű zsinórövet is kapnak a derekukra - mondta a lapnak Tóth János paszománykészítő-mester, aki nem árulhatta el, hogy összesen hány díszt készít az őröknek.

Az Országgyűlés Hivatala a tartalék ruhákkal együtt összesen 390 egyenruhát rendelt, tehát átlagosan 40 ezer forintba kerülhettek a díszítések és kiegészítések.

Csak a ruházati kiegészítőkre tízmilliókat költenek. A díszgombokra közel 7 millió, a paszományokra 9,8 millió forintot fizet az Országgyűlés Hivatala, összesen pedig bruttó 215 millió forintba kerül a 339 házőr felruházása, vagyis fejenként 635 ezer forintba kerül a teljes öltözet.

Pólókra 9,3 millió forintra szerződtek a Vektor Munkavédelmi Kft.-vel. A lap kért ajánlatot a szállító cégtől a náluk forgalmazott pólókra: ha száznál többet rendelnének, 2070 forintért adnák. Ha ezernél is többet kérnének, további engedményt is adnának, de ebbe a gyártót is be kell vonni. Mivel az Országgyűlés Hivatala nem válaszolt a Blikk kérdésére, hogy hány darab pólót rendeltek, így csak becsülni tudják, hogy egy házőrnek hány póló juthat: számításaik szerint legalább 14, összesen közel ötezer.

A legnagyobb tétel a zöld-fekete egyenruha lesz: azokat 68,5 millió forintért szerzik be. A díszelgési feladatokat ellátó őrök két garnitúra társasági egyenruhát is kapnak 25 millióért, valamint kapnak még gyakorlóruházatot további 19 millió forintért.

A házőrök új egyenruhájáról egyelőre még látványtervek sincsenek. Jelenleg az anyagbeszerzés zajlik, egyelőre csak a ruhakészítők számára beszédes szabásmintával szolgálhatnánk - mondta a Blikk érdeklődésére az egyenruhát beszerző cég illetékese, az Országgyűlés Hivatala pedig nem is reagált a lap megkeresésére.

Az országgyűlési őrség Kövér László házelnök kezdeményezésére január elején áll majd fel, hogy legyen egy olyan, reprezentatív feladatokat is ellátó biztonsági személyzet, amely akár a mentelmi joggal rendelkező renitens képviselők ellen is felléphet, ha szükséges, testi kényszert is alkalmazhat. Bérezésükre több mint 2,1 milliárdot különítettek el a jövő évi költségvetésben, és fizetésük az országos átlagkereset közel duplája, több mint 400 ezer forint lesz.