Beperli a fővárost a CET beruházója

Vágólapra másolva!
A Porto Investment szerint a projektért felelős főpolgármester-helyettes nem tett semmit a viták rendezéséért. A cég 12,5 milliárd forintot követel.
Vágólapra másolva!

Beperli a CET beruházója, a Porto Investment a fővárost a szerződés szerint járó teljes összegre és kamataira, összesen 12,5 milliárd forintra, mert Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a cég szerint nem tett semmit a viták rendezése érdekében.

A Porto Investment pénteki közleménye emlékeztetett: a cég 2011 augusztusában küldte meg a felmondási értesítőt, amelyben felsorolta, hogy szerinte a főváros milyen szerződésszegéseket követett el, és 60 napot adott a rendezésükre.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Bagdy Gábor projektfelelős a Porto szerint a vitás pontok megoldása helyett a fővárossal szerződéses viszonyban nem álló generálkivitelezővel tárgyalt követelése megvásárlásáról 850 millió forint értékben; erről dönt hétfőn a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése.

A Porto szerint a problémák megoldását, a műszaki átadás-átvétel lezárását, a használatba vételi engedély megszerzését és a CET megnyitását ez az előterjesztés sem hozza közelebb.

A CET-et eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni. Az épület több mint egy éve lényegében el is készült, de a kivitelező Porto Investment és az önkormányzat vitája miatt nem lehetett még megnyitni, a leendő üzletek bérlői sem tudtak beköltözni. Az épületben tavaly a szolgáltató kikapcsolta az áramot, így a fűtést biztosító hőszivattyús fűtési rendszer sem működik. A bálna üvegtábláinak az illesztéseinél alkalmazott tömítőanyagokat megviselte a hideg, így eresztenek, az épületbe szivárog a víz. Az átadást a Fővárosi Önkormányzat szerint a beruházó, a Porto szerint az önkormányzat hátráltatta.

A Porto Investment közbeszerzési pályázaton nyerte el a beruházás és a PPP-konstrukcióban 25 évre szóló üzemeltetés jogát. 28,4 millió euró hitelt vett fel az MKB Banktól a 30,8 millió eurós beruházáshoz.

A CET körüli vitákról szóló híreinket itt találja meg.