Féltékenykedők és lelkes amatőrök várják Bajnai Gordont

Bajnai Gordon visszatér a politikai életbe,
Vágólapra másolva!
Az MSZP nem örül, hogy cikizik, az LMP maga sem tudja, hogy mit akar, Gyurcsány Ferencből senki nem kér, a kormányt kritizáló civilek viszont nagyon örülnek. Bajnai Gordon október 23-i visszatérése felbolygatta az összefogásról sokat beszélő, de azért eddig keveset tevő ellenzéki pártokat és csoportokat. Ki kivel lesz október 23-án?
Vágólapra másolva!

Több mint százezer embert vár október 23-án a Szabad Sajtó útjára meghirdetett rendezvényére az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szervezet. A Facebookról indult, az elmúlt két évben több kormányellenes megmozdulást is szervező Milla csütörtökön bejelentette be, hogy egyesületté alakul. "Eljött az idő, hogy képviseletet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik nem tudnak pártot választani" - mondta az [origo]-nak Juhász Péter, a Milla vezetője. Juhász szerint országos hálózatot szeretnének létrehozni, és politikusabbá akarnak válni.

A 2011-ben alakult Szolidaritás Mozgalommal együtt így újabb szereplővel bővült azoknak a szervezeteknek a száma, amelyek alapvetően a jelenlegi kormánypártok ellenében határozzák meg magukat. Ráadásul a Milla rendezvényén felszólal a nyilvánosan majd két éve nem politizáló volt miniszterelnök, Bajnai Gordon is. Az MSZP-t és az LMP-t nem hivatalosan szintén meghívták, a két párt kapcsolata azonban nem felhőtlen sem a Millával, sem Bajnaival.

Bajnainak van mondandója

"Másfajta fokozatra kell kapcsolni, és aktívabb közéleti szerepvállalásra van szükség" - indokolta az [origo]-nak Bajnai felszólalását egy közeli munkatársa. Erre szerinte azért van szükség, mert a Bajnai és az alapítványa által készített szakmai javaslatok az elmúlt két évben nem tudtak olyan mértékben hatni a kormányra, ahogyan szerették volna.

"A Milla tüntetései jelenítették meg az elmúlt években a leginkább az ellenzéki összefogást, adta magát, hogy Gordon ott beszéljen a nyilvánosság előtt, mert ott tudja a legszélesebb körű közönséget megszólítani" - mondta az [origo]-nak Bajnai egyik munkatársa. Szerinte Bajnai tudatosan nem pártrendezvényen akar felszólalni, mert egyik ellenzéki párt szimpatizánsait sem akarja azzal kirekeszteni, hogy egy másik mellé áll. A későbbiekben azonban mindenképpen együtt kell működnie pártokkal, mert a parlamentbe csak pártok tudnak bejutni. "Aki kormányváltásban gondolkodik, annak pártokban kell gondolkodnia" - mondta.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Milla-tüntetés március 15-én

Juhász Péter szerint informális csatornákon keresztül értesültek arról, hogy Bajnai a visszatérését tervezi. "Jelezte, hogy lenne mondanivalója" - mondta Juhász, ők pedig úgy döntöttek, hogy teret adnak neki. Juhászék az ellenzéki szervezetek közül a Szolidaritás Mozgalommal ápolnak szorosabb viszonyt, így Bajnain kívül a Szolidaritás vezetője, Kónya Péter is beszédet mond a Milla rendezvényén.

Az LMP még nem tudja, elmegy-e

A Szolidaritás korábban még az Operaház előtt tervezte tartani az október 23-ai rendezvényét. Kónya Péter az [origo]-nak azt mondta, közös ellenzéki fellépést hirdettek meg a kormány ellen, de ez az összefogás nem jött össze. A rendezvényen ugyan az MSZP képviseltette volna magát, de a Szolidaritás összellenzéki megmozdulást szeretett volna, és nem szeretnének semmilyen párthoz sem becsatlakozni, így lemondták a rendezvényt, majd csatlakoztak a Millához. "Mindenkivel keressük az együttműködési lehetőségeket" - mondta Kónya, aki Bajnait "elfogadható személyiségnek" tartja. "Fontos, hogy legyen programunk, és ehhez hiteles személyek is kellenek, akik meg tudják jeleníteni" - mondta.

Az MSZP és az LMP nem rendez saját nagygyűlést október 23-án Budapesten. Az MSZP Kaposvárra megy ünnepelni, Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető Hajdúszoboszlón lesz. Az LMP-nek feladta a leckét Bajnai Gordon felszólalása a Milla tüntetésén, a pártban ugyanis messze nincs egyetértés arról, hogy beálljanak-e a volt miniszterelnök mögé. Információnk szerint szerda este órákig vitatkozott arról az LMP választmánya, buzdítsák-e a párt szavazóit a részvételre a tüntetésen. Heltai László szóvivő csütörtökön szűkszavúan csak annyit mondott, hogy az LMP meghívást kapott az Egymillióan a sajtószabadságért csoport tüntetésére is, de arról még nem született döntés, hogy részt vesznek-e rajta.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Az LMP nem tudja, hogy elmegy-e

Több LMP-s képviselő, köztük Schiffer András semmilyen együttműködést nem támogat Bajnai Gordonnal, a volt frakcióvezető a hvg.hu-nak kijelentette, hogy "nem tudnám elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban". Jávor Benedek frakcióvezető ezt később Schiffer András magánvéleményének nevezte. Habár Jávor Benedek sem tartaná problémamentesnek az összefogást Bajnaival, a Gyurcsány-kormány egykori miniszterével, LMP-s képviselőktől úgy tudjuk, hogy jóval nyitottabb a kérdésben. Erről azonban Jávor egyedül nem dönthet, mert a párt alapszabálya szerint nem a frakció vagy a frakcióvezető, hanem a kongresszus határozhat bármilyen együttműködésről.

Nem szereti az MSZP a cikizést

Az MSZP viszont arra biztatja a híveit, hogy vegyenek részt a Milla tüntetésén, de "ma még pártok képviselőit nem szeretnék a színpadon látni". A Milla vezetője és Mesterházy Attila pártelnök már egy hónappal ezelőtt is találkozott, és a megbeszélést Mesterházy annak ellenére jó hangulatúnak minősítette, hogy "nem mindenki imádja a szocialista pártot a Millában".

A Milla Facebookon közzétett meghívójában korábban azt írta, hogy az Orbán-kormányt el kell távolítani a hatalomból, de azt is megemlítették, hogy "jelenleg semmi garanciát nem látunk arra, hogy az MSZP vezetésével nem ugyanaz a rossz, korrupt, hataloméhes kormányzás jönne el, ami a Fidesz kétharmados ámokfutásába torkollott". Ezt a mondat most már nem szerepel a meghívóban. Azt is megemlítik ugyanakkor, hogy 2014-ben csak akkor lehetséges az Orbán-kormány megdöntése, ha a demokratikus értékek mellett elkötelezett erők összefognak.

Egy neve elhallgatását kérő MSZP-s képviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy a párt nyitott lenne az ellenzéki összefogásra, ehhez azonban kölcsönös tisztelet lenne szükséges. "Ne mondják, hogy ciki az MSZP, ne elmúltnyolcévezzenek" - mondta. Azt is hozzátette, hogy egy esetleges összefogásnak logikusan az MSZP lenne a vezető ereje, mert csak neki van meg hozzá az a kellően kidolgozott szervezeti háttere, amely a választásokon való induláshoz szükséges.

Gyurcsány óva inti Bajnait

Bár a Millát támogatják, Bajnai színpadra lépésének nem örülnek maradéktalanul. Mesterházy egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy jó személyes viszonyban van Bajnaival, és ennek fenntartására törekszik, de nagy bajnak tartaná, ha tízmillióból csak egy alkalmas ember lenne az ország vezetésére, szerinte sokkal több van. Mesterházy szerint változatlanul korai az a kérdést, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ezt "kellő időben" el fogják dönteni, és azt választják majd, akivel a legnagyobb az esély a győzelemre.

Az ellenzéki összefogástól jelenleg legtávolabb álló Demokratikus Koalíció nem vesz részt a Milla tüntetésén, a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint pedig Bajnai hibát követ azzal, hogy felszólal a Milla tüntetésén. Gyurcsány a Facebookon azt írta, az ellenzéki együttműködés legnagyobb akadálya az a "hazugság", amely egyenlő távolságot tart a Fidesztől, illetve az MSZP-től és a DK-tól. Szerinte "ebben a hazugságban osztozik ma a Milla, a Szolidaritás és az LMP". Az pedig "teljes tévedés" lenne, ha Bajnai a Milla élére akarna állni, mert nem osztozhat a múlt eltörlésének, az MSZP és a DK megbélyegzésének politikájában. A Milla vezetője szerint ennek az lenne a feltétele, hogy a két párt megváltozzon.

A Jobbik nem közösködik

A negyedik parlamenti ellenzéki párt, a Jobbik nem keresi a kapcsolatot az összefogásra készülő ellenzékiekkel, magukban, saját kisebb, parlamenten kívüli szövetségeseikkel állnak csak össze a kormány ellen. Október 23-án is magukban ünnepelnek: az elmúlt évekhez hasonlóan a Deák téren tartanak nagygyűlést, amelyen felszólal majd Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője, valamint Murányi Levente, a párt alelnöke is.