Merkel: Orbánék hallgattak a kritikára

Angela Merkel és Orbán Viktor talákozója Berlinben
Vágólapra másolva!
Érthető, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével - mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette, az övezeten kívüli uniós tagországok elemi érdeke az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor "soha nem tett ellenvetést" az euróövezeti reformokkal szemben, hanem "sok sikert kívánt" hozzájuk, "és nekünk csak ez számít" - mondta a kancellár.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Angela Merkel és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatójára érkezik Berlinben

A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy Magyarország nem veti el az eurót, de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét perspektívát kínál, és az ország felkészült rá.

Angela Merkel német kancellár szerint Magyarország előrelépést ért el az Európai Unió által sürgetett társadalmi reformok területén. A dpa német hírügynökség jelentése szerint Angela Merkel a többi között hangsúlyozta, hogy Magyarország törvényi módosításokat hajtott végre azokon a területeken, amelyekkel kapcsolatban kétségek merültek fel. Az ország megszívlelte az európai partnerek kritikáját - idézte a hírügynökség a kancellárt. Merkel üdvözölte, hogy a magyar kormány követi az Európai Bizottság (EB) iránymutatásait az utóbbi időszak vitatott kérdéseiben.

Hasznos volt a csütörtöki nyílt megbeszélés, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a sajtópolitikával kapcsolatos folyamatok mozgatórugóinak mélyebb megértéséhez - tette hozzá a kancellár a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Lesz új akcióterv

Az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek - mondta Orbán Viktor csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkellel.

A kormányfő a német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő két-három évben nem lehet nagymértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb szakmai kihívása az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát.

Hangsúlyozta, hogy harminc éve nem volt annyira szilárd az államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta német cégek beruháztak csaknem 5 milliárd eurót Magyarországon, és 18 új gyárat építettek.