Vizsgálnák a tanárnak jelentkezők alkalmasságát

Vágólapra másolva!
Élesben tesztelné a tanári szakokra jelentkezők rátermettségét a pedagógusok szakszervezete. A szervezet szerint azért, hogy a képzésbe már olyan diákok kerüljenek be, akik szót tudnak érteni a gyerekekkel.
Vágólapra másolva!

Mindenképpen vizsgálni kell a tanári szakokra jelentkezők szakmai rátermettségét, alkalmasságát a pedagógusképzés felvételi vizsgáin - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mendrey László kérdésre válaszolva elmondta: mindezt úgy képzelik el, hogy a hallgatójelölteket "bedobnák 10-15 diák közé", természetesen felügyelettel, szakmai támogatás mellett, így megállapítható lenne, hogy mennyire tudnak szót érteni a gyerekekkel. Hozzátette, hogy emellett továbbra is mérni kell a felvételizők adott tanári szakra vonatkozó tudását.

Mendrey László beszámolt arról is, hogy a héten ígéretet kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy létrejöhet egy találkozó a kormányfő és a PDSZ képviselői között, "ahol átbeszélhetik a szakma aktuális kérdéseit". Hozzátette, hogy elképzeléseiket elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogalkotási osztályának.

Mint mondta, arról is értesült, hogy az IMF követelései között "igen előkelő helyen szerepel a pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztása", holott 2006 óta nem emelték a tanárok fizetését.

Kitért arra is, hogy a kötelező testnevelésórák bevezetését támogatják, de a megvalósításhoz most nincsenek meg a feltételek, a kis falvak iskoláiban például nehezen oldható meg a helyszín biztosítása. Szavai szerint erre a kormányzatnak időt kellett volna adni, mindazzal együtt, hogy a fiataloknak "szükségük van az edzettségre".