Változik a tanárképzés

Vágólapra másolva!
Az általános iskolai tanári szak négyéves lenne egy év gyakorlattal, a középiskolai tanári szakon diplomázók pedig öt évet töltenének az egyetemen, majd ugyancsak egy év gyakorlattal zárhatnák le tanulmányaikat - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A felmenő rendszerben szétválasztanák az általános és a középiskolai tanárok képzését 2013 őszétől, hangsúlyosabb szerepet adnának a szakmai gyakorlatnak, és visszahoznák a rendszerbe az osztatlan képzést - ismertette a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Nemzet.

Az előterjesztést szeptember 12-éig lehet véleményezni - írta a lap, hozzátéve, hogy a dokumentum szerint a tanárképzés megújításánál kiemelt szempont a köznevelési igények erőteljesebb figyelembe vétele, a megfelelés a munkaerő-piaci követelményeknek és a tanár nemzetstratégiai szerepének elismerése, megerősítése.

Az általános iskolai tanári szak négyéves lenne egy év gyakorlattal, az itt végzettek pedig csak nyolcadik osztályig taníthatnának, valamint a szakiskolák 9-10. évfolyamán. A középiskolai tanári szakon diplomázók öt évet töltenének az egyetemen, majd ugyancsak egy év gyakorlattal zárhatnák le tanulmányaikat - derült ki a cikkből.

A szakterületi követelmények a képzés harmadik évéig azonosak, így a két típus között megvan az átjárhatóság. A javaslat szerint a nagy közismereti tárgyak tanárait, így például a magyar- vagy a matematikatanárokat csak osztatlan formában képzik majd. Az előterjesztés szerint a pedagógusképzésben továbbra is szerepet vállal az állam, vagyis a jövőben sem szüntetik meg az állami támogatású hallgatói helyeket - írja a Magyar Nemzet.