Már a falvakban sem sírnak a posta után

Vágólapra másolva!
Egy olyan polgármester indította újra a harcot a kispostákért, akinek a falujában van hivatal. Szerinte máshol is kellene, hogy legyen, miközben az érintett településeken élők azt mondják, hozzászoktak hogy házhoz megy a bankautomata és a levél, legfeljebb a lottózás hiányzik nekik.
Vágólapra másolva!

Nem kardinális kérdés a kistelepülések életében, hogy van-e kisposta, vagy a mobilpostásnál lehet feladni a levelet - mondták az [origo]-nak vidéki kistelepülések polgármesterei. Azokon a településeken, ahol nincs postaépület, évek óta mobilautóval oldják meg a csekkek befizetését, a sorsjegy-árusítást, vagy éppen a levelek, csomagok feladását, ehhez pedig jobb híján hozzászoktak a helyiek.

Az Észak-Magyarország csütörtökön arról írt, hogy újraindult a bezárt falusi kisposták visszaállítását követelő kampány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falvakban. Komlóska lakosai megelégelték a várakozást, miután a Fidesz nem teljesítette azt a korábbi ígéretét, hogy kormányra kerülése után újranyitja a kistelepüléseken bezárt kispostákat. A bezárt posták visszaállításáért a Zempléni Településszövetség 2003-ban indította el az úgynevezett kisposta mozgalmat, amelynek célja az volt, hogy ne a falvakban, községekben élők számától függjön, a posta hol üzemeltet hivatalokat, hanem legyen posta mindenütt, ahol a lakók igénylik. A mozgalomhoz akkor 911 település csatlakozott, ennek ellenére csak öt - ráadásul nem is mozgalomhoz tartozó - helyen nyitották meg újra a postahivatalt. "Ott nyitották újra, ahol nem is kérték"- mondta az [origo]-nak Köteles László főszervező, Komlóska polgármestere.

Komlóskán egyébként van posta, de Köteles László szerint ehhez nyolcévnyi küzdelem és négy jogerős ítélet kellett, azonban erkölcsileg nem teheti meg, hogy a mozgalom fő szervezőjeként ne álljon azok mögé a települések mögé, akiknél még mindig nincs. A polgármester szerint sok helyen már hozzászoktak a mobilpostához, amivel az az egyik legfőbb gond, hogy naponta egyszer megy, végigdudálja a falut, és ha éppen valaki nincs otthon, vagy nem tud kiszaladni, akkor várnia kell a következő napig. Köteles szerint az információs társadalomban szükség van rá, hogy alapvető szolgáltatásokat el lehessen érni, márpedig "nálunk nincs szélessávú internet, nincs térerő, nem lehet mobiltelefont használni".

Forrás: MTI/Vajda János

Az autóban sok mindent el lehet intézni, például levelet feladni, csekket befizetni, viszont számos olyan egyéb szolgáltatást nem képes kielégíteni, amire pedig nagy igény lenne a lakosok részéről - ezt már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsódobsza polgármestere, Bűdi Károly mondta, aki példaként a lottózást emelte ki. Szerinte nem a postásokkal, hanem a kiszíthatatlansággal van baj, ezért még egyszer fel kellene rázni a kisposták újranyitásának témáját. "A nép egy része beletörődött, a többiek háborognak, hiszen ott áll üresen a helyiség, csak egy tisztasági festés kellene, és már működhetne is".

A baranyai Bakonyán nem sírnak a posta után. "Megszokták már az emberek, hogy nincs posta, el is adták a volt postaépületet, nem is tudnánk az újnak helyet találni" - mondta Varga István polgármester. Ennek ellenére szerinte a fix posta jobb, mint a mobil. "Ha valaki éppen nincs otthon, akkor lekésik a postáról, gyakran nem működnek az autókban elhelyezett bankautomaták, nehezen megy a pénzforgalom" - mondta a településvezető, aki azonban hozzátette, nem ez a kardinális kérdés Bakonya életében.

Fulókércs polgármestere sajátos szabályokat állított fel a mobilposta elfogadása előtt: "naponta háromszor jön a kocsi, én csak ilyen feltétellel egyeztem bele a működésébe" - mondta az [origo]-nak Pecsenye László. A településen nem lázadnak a posta újranyitásáért, mindenki hozzászokott, ráadásul a 400 fős, zömében idős lakosoknak kényelmesebb is a házhoz menő posta, mintha nekik kellene átjárkálniuk a hivatalba. Így vannak ezzel a garadnaiak is. "Benne ül az autóban a Katika, vele mindenki nagyon meg elégedve, nagyon rugalmas" - indokolta a garadnai polgármester, miért is fogadták el a mobilpostát. Pauló Tiborné szerint érzékenyen érintette az időseket, mikor bezárták a postahivatalt, de most már inkább a mobil változathoz ragaszkodnak.