Vágólapra másolva!
A szivattyúkezelő és felettese is tagadta bűnösségét a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásán kedden. Ők felügyelték a vörösiszap-tárolót.
Vágólapra másolva!

"A legjobb tudásom szerint mindent megtettem, elvégeztem, amit meg lehetett tenni, nem vagyok bűnös" - mondta a per keddi tárgyalásán a szivattyúkezelő. A bíróság a 15 vádlott közül P. Sándor szivattyúkezelőt és felettesét, P. Ferencet, a vörösiszap-tárolóterület felügyeletével megbízott vezetőt hallgatta meg.

Vallomást egyik vádlott sem tett, a tárgyaláson a korábbi vallomásaikat olvasta fel a bíróság. A katasztrófa idején szolgálatot teljesítő szivattyúkezelőt és felettesét halált előidéző gondatlan közveszélyokozással vádolják.

A vád szerint P. Sándor tizennegyedrendű vádlott a szivattyúk eltérő állapotát, majd a "vész max." jelzést nem jelentette a diszpécserszolgálatnak, és a rendellenességet kiváltó okot nem szüntette meg, holott azzal a katasztrófa következményeit enyhítette volna. Vallomása szerint a X-es tározón soha nem volt olyan magas a vízszint, mint a gát átszakadásának napján. Az iszapömléskor szolgálatban lévő szivattyúkezelő szerint a gátszakadás minden előjel nélkül következett be, a vörösiszapot szállító csővezetéket naponta kétszer ellenőrizték.

A vörösiszap-katasztrófa perének hétfői első tárgyalásán hibák sorozatát és a cégvezetők tétlenségét is a vádlottak fejére olvasta az ügyészség. Az elsőrendű vádlott védője a sajtónak nyilatkozva visszautasította, hogy védence ne tett volna semmit a károk enyhítéséért.