Varga István vagyok, az emancipáció híve

Vágólapra másolva!
Elértük telefonon a nőket szülni küldő fideszes képviselőt. Varga István nem nézi a róla szóló híreket, mert nem akar infarktust kapni, és szerinte nem az a legény, aki a pofonokat adja, hanem aki állja.
Vágólapra másolva!

Jupiterlámpák fényében van állítása szerint a fideszes Varga István hétfő esti parlamenti felszólalása óta. A képviselő a családon belüli erőszak büntető törvénykönyvben (Btk.) való szerepeltetéséről szóló vitában a nők szerepéről és a gyermekvállalásról azt mondta, ha a nők elmennének szülni négy-öt gyereket, akkor nem lenne gond a társadalmi szerepükkel. Az eset óriási felháborodást váltott ki, a közösségi oldalakon, blogokon rengetegen foglalkoztak vele, internetes mém lett Vargából, kedd este egy - a Facebookon szervezett - tüntetést is tartottak a Kossuth téren. A számos mém közül az egyik a következő mondatot adja a képviselő szájába: "Talán Lagarde asszony (Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke) visszatérhetne a gyerekneveléshez. Utána tárgyalhatunk."

Az [origo] telefonon kereste meg a képviselőt, kíváncsiak voltunk rá, pontosan hogyan értette, amiket a mondott, ő milyen megoldást tartana kívánatosnak a probléma megoldását illetően, gondolta volna-e, hogy ekkora vihart kavar szavaival. Kérdésünkre, hogy jó helyen járunk-e, a képviselő azt felelte: "Igen, én vagyok. Az emancipáció híve, Varga István." Nem akart részletesebben nyilatkozni, annyit mondott: sajnálja, ami történt, annál is inkább, mert szerinte "Jeruzsálemtől New Yorkig mindenki erről beszél". Az 59 éves ügyvéd kérdésünkre azt mondta: direkt nem nézi, hogy a Facebookon mi megy róla, mert "nem akar szívrohamot kapni". A képviselő visszahívást ígért, majd a beszélgetés végén egy szólással búcsúzott, amely szerint "nem az a legény, aki adja, hanem, aki állja".

A Btk.-ról szóló hétfői parlamenti vitában Varga azzal utasította el a családon belüli erőszak büntető törvénykönyvön (Btk.) belüli szerepeltetését, hogy azzal szerinte vissza is lehetne élni, "férfiak és nők is a bontóper során előszeretettel nyúltak volna ehhez a fegyverhez, ahhoz a fegyverhez, amelynél igen nehéz lenne bizonyítani és megállapítani a tényállást". "Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak" - mondta. "Az asszonyoknak, a hölgyeknek és különösen a fiatal hölgyeknek a legfontosabb hivatásuk az, hogy gyereket szüljenek. Emellett természetesen, ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát, és különböző helyeken kell dolgozni" - mondta a hétfői ülésen a képviselő.

A parlament honlapján található életrajza szerint Varga István nős, hat gyereke van, egyikük nevelt gyerek. A parlamenti jegyzőkönyvek alapján a képviselő napirend előtti felszólalásaiban előszeretettel emlékezik meg magyar költők, történelmi személyiségek születésének, halálának évfordulóiról, de rendszeres hozzászólója volt az új büntető törvénykönyv parlamenti vitájának is. Varga volt egyébként az egyik, akinek javaslatára az együtt élők közti lelki bántalmazást mint bűncselekményt idén tavasszal kivették a jövőre életbe lépő új Btk. szövegéből. Az erről szóló parlamenti vitában úgy érvelt, azért nem támogatják a tényállás szerepeltetését a törvényben, mert "nem kívánunk, és senki nem kíván segítséget nyújtani a házassági bontóperekben a férjeknek és a feleségeknek abban, hogy egymást lőjék majd a bontóper során".

Tavaly nyáron több nőjogi civil szervezet, élükön az Élet-Érték Alapítvány, országos népi kezdeményezést indított azért, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállásként bekerülhessen a büntető törvénykönyvbe. A szervezetek több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze: ez a parlamentet nem kötelezi semmire, de napirendre kell vennie a kérdést, és határozatot kell hoznia arról, hogy támogatja-e az aláírók célját. Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány korábbi vezetője arra is felhívta a parlament figyelmét, hogy az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

A Fidesz kedden késő délután adott ki közleményt a családon belüli erőszakról, és ebben elhatárolódott képviselője szavaitól. A Rogán Antal és Selmeczi Gabriella által aláírt közlemény szerint a Fidesz nem támogatja, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak, mert "az új büntető törvénykönyv az összefoglalóan családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön amúgy is szigorúan bünteti".