Takaros kunyhója lett a kedves hajléktalan veszte

Klári néni, 63 éves hajléktalan nő, gyilkosság, bűnügy, II. kerület
Vágólapra másolva!
Saját erdei birodalmában élt az a hajléktalan nő, akivel egy társa baltával végzett a II. kerületben, valószínűleg a kunyhója és a nyugdíja miatt. A jómódú környék lakói szerették, és ahol tudták segítették is Klárát, akinek az életét és mindennapjait tavaly hangos képriportban mutatta be az [origo].
Vágólapra másolva!

Egymást érik a villák a II. kerület egyik módosabb utcájában, tiszta a levegő, az erdő szinte karnyújtásnyira van. Ezen a környéken szinte mindenki ismerte azt a 63 éves hajléktalan nőt, akinek a holttestét csütörtökön találták meg a rendőrök. "Aranyos, kedves néni" - mondták róla a helyiek.

A rendőrségre csütörtök reggel érkezett egy bejelentés, amely szerint nyoma veszett egy hajléktalan nőnek a II. kerület egyik erdős részén, ahol egy hajléktalanközösség él. A nyomozók kiszálltak a helyszínre, és kérdezősködni kezdtek. Az egyik 50 éves hajléktalan férfi a kihallgatása közben ellentmondásba keveredett önmagával, nem sokkal később pedig bevallotta, hogy egy baltával megölte az asszonyt, és elásta a holttestet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az erdő mélyén lakott a hajléktalan nő

A rendőrségi szóvivő pénteki közleménye szerint az indíték vélhetően anyagi haszonszerzés volt. Gyanúsítottként hallgattak ki egy 40 éves, szintén hajléktalan nőt is, aki szemtanúja volt a bűncselekménynek, de nem hívott segítséget, és a hatóságokat sem értesítette a történtekről.

Saját erdei birodalmában élt

Az áldozat, a 63 éves Klára a lakóházak mellett húzódó erdő mélyén élt, egy összeeszkábált, de takaros kis házban, a túraútvonalaktól messze. "Idilli környezet, jó lenne ott lakni" - mondta egy, az erdőben kutyát sétáltató férfi. A hajléktalan nő az élettársával együtt építette a kunyhót, és a férfi 2010-es haláláig együtt is életek ott, azóta azonban többnyire egyedül volt.

Az erdei ház pénteken üresen állt. Az egyik oldalán egy kifordított fatuskó mellett széles gödör tátongott, valószínűleg az, ahová a gyilkosok a holttestet ásták. Az ott élők sietve hagyhatták el a házat, mert a szárítón még ruhák lógtak, a hamutartó tele volt cigarettacsikkel, az asztalon pedig egy pénztárca hevert.

A helyiek vendégségben is voltak nála

Az idős nőt jóformán a környék módosabb lakói tartották el, sokan ennivalót, munkát adtak neki, például gyomlálni járt egy közeli házhoz. Az egyik helyi szerint olyan is előfordult, hogy télen a hidegben egy idős nő megengedte neki, hogy a kocsijában aludjon.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A holttestet a ház melletti fatuskó alá ásták el

"Teljesen csinos, tiszta volt, csak a foga hiányzott" - mondta róla egy, az erdőtől pár utcányira élő nő. Hozzátette, hogy a férje sokat szokott beszélgetni vele, néha pedig el is mentek hozzá az erdőbe."Kávét is főzött ott nekünk, ajándékot adott, például egy nagyítót, amit talált" - mondta a nő, aki szerint Klára olyan hajléktalan volt, akit bármikor beengedett volna a saját lakásába.

A közeli főút mellé is kijárt, virágokat árult, vagy talált gyerekruhákat, az ottani pénztárosok és hajléktalanok is jól ismerték. "Megrendültem" - mondta egy trafikos. A hajléktalan nő sokat járt hozzá, "vásárolni itt nem vásárolt, én adtam neki". A helyiek szerint Klárának egyetlen hibája volt: néha sokat ivott "életelkeseredésében".

A trafikosnak feltűnt ugyan, hogy Klára már egy ideje nem látogatta meg, de azt hitte, hogy csak azért nem, mert leköltözött Szeged közelébe a rokonaihoz. Egy másik helyi szerint a hajléktalan nő valóban hazament a testvéréhez, de nem érezte ott jól magát, mert lenézték. Ezért visszatért az erdei lakásába, amelyet addigra már mások elfoglaltak.

Ez a gyerekem, teszek bele elemet

A hajléktalan nőről és erdei birodalmáról 2011-ben az [origo] hangos képriportot mutatott be. Ebben Klára mesél az életéről, mindennapjairól és a terveiről. Akkor azt kérte, ne közöljük, hol készült a riport, mert fél attól, hogy megtámadják, és kérésére a nevét sem publikáltuk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hangos képriportunkat a képre kattintva tekintheti meg



A tuskó tűnt fel egy barátjának

"Álmodtam vele háromszor is, segítséget kért" - mondta egy közelben élő, szintén hajléktalan férfi, Ferenc, aki barátságban volt az asszonnyal. Ferenc szerint Klára az utóbbi időben nem élt egyedül. Mielőtt elutazott volna Szegedre a rokonaihoz, odaköltözött hozzá egy 55 éves, szintén hajléktalan kőműves. A férfi pedig, mialatt Klára távol volt, egy másik, 40 éves nőt is odahozott a házhoz. "Amikor a Klári visszajött, azt akarta, hogy menjenek el" - mondta. A két hajléktalan végül csak arrébb költözött, és egy sátrat vertek fel az erdőben, Ezt azonban a főerdész lebontatta velük, ugyanis vadászterületen állt. Ezután költöztek vissza Klárához.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ferencnek tűnt fel Klára hiánya, ő hívta ki a rendőröket

"Egyik nap a Klári elment a nyugdíjáért a másik nővel együtt" - mondta Ferenc, aki ekkor látta őt utoljára. Azt azonban tudta, hogy korábban több hónapnyi nyugdíjat fizettek ki neki egyszerre, így sok pénz volt nála. Végül neki is a nyugdíj miatt tűnt fel Klára hiánya. "Egy hete hordom a nyugdíját" - mondta a postás Ferencnek Kláráról. Ferenc ezek után felment az erdei lakáshoz, de Klárát ott sem találta, viszont feltűnt neki az, hogy a tuskó melletti föld "meg volt mozgatva". Ezután hívta ki a rendőrséget.

A rendőrök kutyákkal találták meg a holttestet a tuskó alatt. A házban élő hajléktalan férfi beismerte a tettét. "Csúnya volt" - mondta a helyszínelésnél jelen lévő Ferenc a nőnek, aki végignézte a gyilkosságot. "Ő erre azt válaszolta, hogy mit csináljunk, ez van."