Orbán: Nem hibáztunk a kiadatásnál

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint nem követett el hibát Magyarország, amikor kiadta az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. A miniszterelnök újságírói kérdésre cáfolta, hogy bármilyen háttéralku született volna a két ország között.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a kormány a nemzetközi jognak megfelelően járt el, amikor kiadta az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. A miniszterelnök hétfőn újságírók előtt mondott néhány mondatot az ügyről, de nem tért el a Szijjártó Péter államtitkár által korábban elmondottaktól, aki szerint Magyarország jogszerűen cselekedett, és nincs félnivalója a kiadatás miatt.

Orbán hétfőn arról is beszélt, hogy ugyanúgy, ahogy eddig a kormány továbbra is törekedni fog a jó viszony ápolására és fenntartására a többi országgal. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy született-e háttéralku Azerbajdzsán és Magyarország között a kiadatásról, azt mondta, hogy a kiadatás jogi háttere nyilvános és mindenki számára megtekinthető. Orbán Viktor a kiadatás kapcsán kialakult feszült helyzetről elmondta, hogy Magyarország nem tulajdonít komoly jelentőséget a vitának, és mint ahogy eddig, továbbra is "higgadtan és nyugodtan" veszi tudomásul a helyzetet.

Arra, hogy milyen további lépéseket tervez Magyarország, azt felelte: "nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen".

A pénteken kiadott Ramil Sahib Safarovot Magyarországon életfogytig tartó börtönre ítéltek egy örmény katona brutális meggyilkolásáért, Bakuban Alijev elnök különleges kegyelmével azonnal szabadon engedték. Ezt látva Örményország pénteken megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.