Anya mesét olvas, apa mosogat

Vágólapra másolva!
Így is kezdődhetne az olvasókönyv a Nők lázadása című Kossuth téri tüntetés egyik szervezője szerint. A Varga István fideszes képviselő hétfő esti parlamenti felszólalásán bepipult nők és érdekvédők családon belüli erőszak elleni demonstrációja a "nem bántalmazó többség" nevében indítana mozgalmat a társadalom nőképének megváltoztatására. Videoriport.
Vágólapra másolva!

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira civil szervezetek vasárnap Budapesten, a Kossuth téren. A Nők lázadása címmel meghirdetett 200-300 fős rendezvényen több felszólaló a felháborodását fejezte ki Varga István fideszes országgyűlési képviselő hétfőről keddre virradó éjjel, a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt.

Szerintük a parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért és egyenjogúságáért, és mivel az őket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a döntéshozásban és a parlamentben is több nő kapna szerepet.

A demonstrációt többek között Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte, és több civil szervezet is csatlakozott hozzájuk, például az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház. A tüntetők között megjelent több MSZP-s és LMP-s képviselő.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. A vitában felszólaló Varga István egyebek között azt mondta: "Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, az ellenzék a képviselő lemondását követelte.

Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően bejelentette, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a népi kezdeményezést. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton közölte, hogy a kormány tervei szerint még az idén benyújtják a kívánt törvényjavaslatot.