Kósa Lajos: Nem kapnak hitelt a városok

Vágólapra másolva!
A bankok úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem adnak hitelt a városoknak a működési költségekre - mondta a Népszabadságnak Kósa Lajos debreceni polgármester. Ha nem változik valami, a politikus szerint jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll.
Vágólapra másolva!

A bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő folyószámlahiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz. Ha nem lesz pénz, januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll - fogalmazott a Népszabadságnak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Kósa szerint az önkormányzati portfólióval rendelkező pénzintézetektől újabban hiába kérnek hitelt az önkormányzatok, a bankok leálltak a hitelezéssel. Kifejtette: a probléma oka az, hogy az új önkormányzati törvény értelmében a települési önkormányzatok 2013. január elsejétől nem igényelhetnek folyószámlahitelt. Magyarországon öt bank foglalkozik önkormányzati hitelezéssel. Kósa Lajos úgy tudja, hogy az önkormányzati hitelezéssel Magyarországon foglalkozó összesen öt bank mindegyike úgy döntött, hogy a meglévő hiteleket nem számolja fel, de újabb pénzeszközöket már nem helyez ki.

Forrás: MTI
Kósa Lajos érkezik egy 2011-es frakcióülésre, amelyen az önkormányzati reformot vitatták meg

A politikus szerint az önkormányzati folyószámlahitel megszűnése leginkább a közepes méretű városokat sújtja, mert a nagy vagyonnal és jelentősebb adóbevételekkel rendelkező nagyvárosok - mint Győr, Székesfehérvár, Debrecen vagy Szeged - képesek lesznek megőrizni a likviditásukat. Azt mondta, a Megyei Jogú Városok Szövetségében folyik annak a javaslatnak a kidolgozása, amelyet a probléma megoldására hamarosan letesznek a kormány elé.

Kósa szerint az a probléma, hogy az új önkormányzati törvény értelmében a városok jövőre már nem igényelhetnek folyószámlahitelt a működésre - illetve csak akkor, ha azt a kormány is jóváhagyja, és ha képesek a pénzt még abban az évben visszafizetni. A változás mögött az áll, hogy a kormány azzal számolt, ha az önkormányzatoknak már nem kell fenntartaniuk iskolákat (azok kezelését ugyanis az állam veszi át), akkor jóval kevesebb lesz a kiadásuk is, és így nem lesz szükségük működési hitelre. Kósa szerint ennek ellenére már most látszik, hogy az önkormányzatok a bevételeikből nem lesznek képesek finanszírozni a működésüket, ezért valamit ki kell találni.