Néhányan próbálták megzavarni a Jobbik vonulását Veszprémben

Vágólapra másolva!
A Jobbik Veszprémben rendezte meg szombaton a Magyar Élet Menete nevű felvonulást, amelyen többek között Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője is felszólalt.
Vágólapra másolva!

A Jobbik rendezvénye előtt pár perccel az út túloldalán antifasiszta fiatalok jelentek meg, kezükben egy antifasiszta szimbólumos zászlóval, és szóváltásba keveredtek a Jobbik rendezvényére érkezőkkel. A rendőrség néhány perc alatt az antifasiszta fiatalokat az út széléről a közeli lakótelepre terelte. Az egyik fiatalember azt mondta: olyan emberek ők, akik nem értenek egyet a szélsőjobboldali eszmékkel és a rasszizmussal, és "itt csak találkoztak". A kilenc fiatalembert a készenléti rendőrség tagjai igazoltatták.

Morvai Krisztina beszéde után a mintegy 150 ember végigvonult Veszprém belvárosán, majd megállt az MKB Veszprém 2009-ben meggyilkolt román kézilabdázója, Marian Cozma emlékére állított táblánál, ahol Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke mondott beszédet. Morvai szerint harmadik világbeli ország lettünk, Ferenczi meggyőződése pedig az, hogy a "magyar élettér egyre jobban beszűkül".

A demonstrálók mécseseket helyeztek el az emléktáblánál, majd az Óváros térre vonultak, ahol Vona Gábor pártelnök beszélt. Szerinte a Jobbikot rasszistáknak tartják, holott "sajátunkként, magyarként szerettük Marian Cozmát, szerettük ezt a román sportolót, mert ő ebben az országban értéket teremtett". Vona Gábor szerint szükség van a menetre többek között "a magyar-cigány együttélés problematikája" miatt.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Egy ellentüntető

A Jobbik tüntetése előtt Veszprém megyei szervezetek, közöttük pártok képviselői félpályás útlezárással tiltakoztak a városba vezető utak mentén a megyeszékhelyre meghirdetett rendezvény ellen. A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg.