Vágólapra másolva!
Az előzetes választási feliratkozás alapján létrejövő választói névjegyzék négy évre szól majd, de flexibilis lesz - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Ezt azt jelenti, hogy aki nem regisztrál a 2014-es parlamenti választás előtt, a következő önkormányzati és európai parlamenti választáson sem szavazhat. Az viszont még nyitott kérdés, hogyan válhat majd valaki jelöltté az ajánlószelvény-gyűjtés eltörlése után.
Vágólapra másolva!

A 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Vagyis a feliratkozás alapján összeálló névjegyzék egyaránt a 2014-es országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra is érvényes.

Lázár hozzátette, az új választási eljárási törvény - amelyet legkésőbb kedd reggelig a Ház elé terjeszt a Fidesz - részletszabályokat fog tartalmazni arra az esetre, ha egy fiatal a négyéves ciklus alatt tölti be a 18. életévét, vagy ha valaki kiesik a névjegyzékből.

A Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre. Ilyen kérdés például a jelöltté válás. Lázár János azt mondta, hogy azt javasolja, szűnjön meg az ajánlószelvény-gyűjtés, ezzel ugyanis szerinte egyszerűsödne a rendszer. A helyébe lépő eljárásra nemzetközi példák alapján tesznek majd javaslatot - közölte, a lehetséges megoldások között pedig példaként említette néhány száz aláírás összegyűjtését, továbbá, hogy a már parlamenti pártoknak ne kelljen aláírást gyűjteniük a jelöltállításhoz.

"Sokkal könnyebb lesz jelöltté válni, mint volt az elmúlt 22 esztendőben" - ígérte a politikus, aki szerint a választásokat megelőző harminc napos kampányban a szavazók bölcs döntést tudnak majd hozni. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó fideszesek szerint, a kormánypártnak nem is jönne rosszul, mert a sok ellenzéki jelölt egymást gyengítené. A cél az, hogy a parlament novemberben elfogadja az új választási eljárási törvényt - jelezte az államtitkár.

Morog az ellenzék a négyéves névjegyzék miatt

Az MSZP semmiképpen sem támogatja a választási feliratkozás bevezetését, de különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz tervei szerint aki elmulasztja a regisztrációt, mindhárom választásról lemarad 2014-ben - mondta az MSZP-s Molnár Zsolt. A szocialisták budapesti elnöke szerint ez ellentétes az alaptörvénnyel és a józan ésszel is, mert bár a választók így három voksolásra iratkozhatnak fel egyszerre, de ha elmulasztják ezt, kimaradnak mindháromból. Molnár Zsolt megerősítette, hogy az MSZP szükségtelennek tartja az előzetes regisztrációt, és hivatkozott arra is, hogy a választók többsége sem ért egyet a bevezetésével.

A Jobbik elutasítja az előzetes választási regisztráció bevezetésének kormánypárti tervét, azt pedig "végképp elfogadhatatlannak" tartja az ellenzéki párt, hogy az előzetes választási feliratkozás alapján összeállított választói névjegyzék négy évre szóljon - reagált Lázár János bejelentésére Dúró Dóra a Jobbik szóvivője. A Jobbik az ajánlószelvények eltörlését saját sikerének tekinti és támogatja, azonban elutasítják a parlamenti pártok előnyhöz juttatását, valamint a jelöltséghez szükséges ajánlások túl alacsony számát is. Az ellenzéki párt ezzel szemben azt javasolja, hogy választókerületenként 200 aláírást kelljen összegyűjteni a jelöltséghez és az aláírásokat a területileg illetékes jegyzőknél lehessen leadni.

Az LMP elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja azt az elképzelést, amelynek alapján a négy éves ciklus összes szavazásáról kizárja magát az, aki nem regisztrál majd a 2014-es parlamenti választásokra - mondta Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes. Karácsony Gergely kijelentette: ha a javaslatot ebben a formájában fogadja el a parlament, akkor "Magyarországon olyan mértékben sérül a szabad választójog, ami példátlan Európában".