Külföldiek pályáznak az új magyar robotrepülőkre

Vágólapra másolva!
Algériaiak és líbiaiak is érdeklődnek a jövő hónapban debütáló új magyar robotrepülőgépek iránt, amelyek a Népszabadság szerint a piaci ár felébe kerülnek.
Vágólapra másolva!

A jövő hónapban mutatják be a nyilvánosságnak a honvédelmi tárca alá tartozó cég által kifejlesztett magyar robotrepülőgépeket, amelyek külföldön is kapósak lehetnek - derül ki a Népszabadságból.

A Honvédelmi Minisztérium kezében lévő HM EI Zrt. öt éve kezdte meg a robotrepülőgépek fejlesztését: ennek eredményeként született meg a sugárhajtóműves Meteor 3MA nevű célrepülőgép, amelyet jelenleg a honvédség a légvédelmi rakétagyakorlatoknál használ eltalálandó céltárgyként. Az idén valósult meg az Ikran és a Bora fantázianevet viselő felderítő robotrepülőgépek megtervezése és gyártása.

Jóval olcsóbb lehet

Borbíró Zoltán, a HM EI igazgatóságának elnöke a lapnak azt mondta, cél- és felderítő repülőgépek kifejlesztésével sok ország foglalkozik, de a piacvezető egyértelműen az Egyesült Államok. A magyar fejlesztésű robotrepülők felhasználhatósága korlátlan, mind harcászati, mind polgári célokra alkalmas - fogalmazott Borbíró.

"A legtöbb fejlesztés, amely a polgári életben hasznosul, eredetileg hadiipari fejlesztés volt. A saját gépeinket kiválóan tudjuk majd használni az afganisztáni misszióban, ha egy konvoj beláthatatlan terepszakaszhoz ér. Ezekkel a szerkezetekkel gyorsan és könnyen ellenőrizhetik, hogy nem várja-e veszély őket a fal túloldalán. De hasznosítható polgári és katasztrófavédelmi célokra is, gáz- és olajvezetékek felügyeleténél, villanyvezetékek ellenőrzésénél is" - tette hozzá Borbíró.

Az elnök közölte azt is, hogy a magyar robotrepülők iránt többen, főként keleti és észak-afrikai országok érdeklődnek: a magyar cég képviselői tárgyaltak már Algériával, Líbiával és Mongóliával is. Borbíró piaci és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hogy a repülőgépek kifejlesztése mennyibe került, és mennyiért árulják majd, de a lap szerint a piacon kapható hasonló gépek árának alig feléért lehet majd hozzájutni a magyar gépekhez.