Megszűnt a Jobbik frakciója Miskolcon

Vágólapra másolva!
Nincs már frakciója a Jobbiknak a miskolci közgyűlésben, miután Szegedi Csanád testvérének kizárása miatt a képviselőcsoport létszáma a minimálisan szükséges három alá csökkent.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megszűnt a Jobbik frakciója a miskolci közgyűlésben - mondta az MTI érdeklődésére Jakab Péter, a párt önkormányzati képviselője kedden.

A miskolci közgyűlésben a frakcióalakításhoz három képviselő szükséges. A Jobbiknak ez idáig ennyi képviselője volt, de Jakab Péter és Pakusza Zoltán augusztus végén kizárta a csoportból Szegedi Mártont, Szegedi Csanád EP-képviselő testvérét, aki addig a frakciót vezette.

Szegedi Márton már korábban kilépett a pártból, és akkor azt közölte, hogy a jövőben független képviselőként, de a háromfős frakció tagjaként kívánja munkáját végezni. Ugyanakkor a Jobbik országos elnöksége mandátumának visszaadására szólította fel a politikust, aki ennek nem tett eleget. Ezért zárták ki társai a frakcióból.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén - miután több jobboldali hírportál is tett erre utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A Barikád.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.