Itthon is kivonnák a cseh töményt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri a forgalmazóktól, hogy függesszék fel a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő szeszesitalok forgalmazását Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Nébih szerint továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került volna a Csehországban mérgezést okozó, metil-alkoholt tartalmazó szeszesitalokból, ám a helyzet tisztázásáig az esetlegesen érintett termékek forgalmazását és fogyasztását sem javasolja a hivatal.

Hétfőn a hatóság közölte, hogy a csehországi metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszesitalok behozatalára. Oravecz Márton, a Nébih elnöke ugyanis közölte, hogy az eddigi információk szerint helyben történt az értékesítés. Megjegyezte, hogy a "táskaimportot" ugyan soha nem lehet kizárni, de eddig semmilyen tény nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását és felszolgálását az utóbbi napok metil-alkohol-mérgezéses esetei miatt.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38, súlyos állapotban lévő embert kórházban ápolnak. A rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.