Megvan az LMP új parlamenti képviselője

Vágólapra másolva!
Lengyel Szilviát, egy Pest megyei LMP-st jelöli parlamenti képviselőnek Kukorelly Endre helyére a párt országos választmánya - ismertette a testület szerdai döntését Heltai László szóvivő. Kukorelly Endre, aki korábban hatalmi harcokról beszélt a pártban, várhatóan még a nap folyamán hivatalosan is bejelenti, hogy lemond mandátumáról.
Vágólapra másolva!

Az LMP országos választmánya szerda délutáni ülésén egyhangúlag döntött úgy, hogy a Pest megyei Lengyel Szilvia, a testület korábbi tagja foglalja el Kukorelly Endre parlamenti helyét - mondta Heltai László szóvivő.

Az eset előzménye, hogy a párt Pest megyei kongresszusán augusztusban Lengyel Szilvia már megnyert egy bizalmi szavazást a megyei listáról a parlamentbe bekerült Kukorelly Endrével szemben. Ezt követően szeptember 5-én a választmány egy többórás ülésen hallgatta meg a képviselőt, majd szavazott arról, szeretnék-e, ha a politikus folytatná a parlamenti munkáját. Miután hatan voksoltak mellette és hatan ellene, Kukorelly Endre jelezte, hogy lemond a mandátumáról. Kukorelly Endre ezután az [origo]-nak azt mondta, hogy lobbitevékenységnek és hatalmi ambícióknak tulajdonítja azt, hogy Pest megyei LMP-sek hetek óta sürgették a távozását a parlamentből.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselők a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le megbízatásukról. A megbízatás a lemondás benyújtásával megszűnik, ahhoz nem kell a parlament jóváhagyása. Ezért amikor Kukorelly Endre hivatalosan is benyújtja lemondását az Országgyűlés elnökének, az LMP jelezheti, hogy Lengyel Szilviát delegálják a helyére. A mandátumvizsgálat lezárulta után az új képviselő leteheti az esküjét, és megkezdheti parlamenti munkáját.