Közös tüntetésre készülnek a magyar, cseh, szlovák és lengyel orvosok

Vágólapra másolva!
Összefognak érdekeik érvényesítéséhez a visegrádi országok orvosai. A cseh orvosszakszervezet szerint a magyar, cseh, szlovák és lengyel orvosok novemberben közös szimbolikus tüntetést tartanak majd, 2013-ban pedig akár közös sztrájkot is kezdhetnek, ha követeléseiket nem hallják meg a régió kormányai.
Vágólapra másolva!

Közös, szimbolikus tüntetésre készülnek novemberben a visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország orvosai - jelentette be a cseh orvosok szakszervezetének főtitkára. Martin Engel a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy a tüntetés nem lesz hatással a betegellátásra, de amennyiben az országok kormányai nem értik meg az üzenetet, később keményebb eszközökhöz is nyúlnak majd.

"Ez csak az első lépés, figyelmeztetés, hogy [a kormányok] ne csináljanak hülyét belőlünk, és tartsák magukat a vállalásaikhoz" - idézte Engelt a Prague Daily Monitor. Szerinte ha a novemberi szimbolikus akció nem jár sikerrel, 2013-ban a magyar, szlovák és lengyel orvosok is csatlakozhatnak a cseh egészségügyi dolgozók esetleges sztrájkjához.

A több pénzt, jobb körülményeket követelő orvosok végső esetben hétvégi munkarendet vezethetnek be a kórházakban hétköznap is, elhalaszthatják a tervezett műtéteket, és csak sürgősségi ellátást végeznének - írja a lap.

A visegrádi országok orvosszakszervezetei a beszámoló szerint azért fognak össze, mert ezek az országok nem teljesítik az EU átlagát az egészségügyre fordított pénzek és az egészségügyi mutatók tekintetében sem. Miközben az EU országai átlagosan GDP-jük 9,7 százalékát költik egészségügyre, Csehországban ez 6,8, Magyarországon és Lengyelországban 7,4, Szlovákiában 7,8 százalék.