Alapos garancia volt az azeriek levele

Vágólapra másolva!
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint Azerbajdzsán többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsának kétharmados többséggel megválasztott tagja és számos nemzetközi egyezmény aláírója, így alapos garanciának tekinthető, amit hivatalos leveleikben írnak. A tárca úgy véli: Ramil Sahib Safarov büntetésével kapcsolatban egyedül Azerbajdzsán az illetékes a megfelelő döntés meghozatalára.
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az örmény katonatársát meggyilkoló Ramil Sahib Safarov ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja, a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel, a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfőn arról beszélt, pártja szerint bizonyíthatóan Orbán Viktor kormányfő a hibás az azeri baltás gyilkos szabadon engedéséért, mivel tudatosan nem kért megfelelő garanciát arra, hogy Azerbajdzsánban eltekintenek a kegyelemtől.

A tárca közleményében kifejtette: Azerbajdzsán az ENSZ Biztonsági Tanácsának kétharmados többséggel megválasztott tagja, az Európa Tanács és több más nemzetközi szervezet tagja, számos nemzetközi egyezmény aláírója, így az ország igazságügyi minisztériumának hivatalos levelében foglaltak alapos garanciának tekinthetők. Felidézték, hogy az azeri igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, ami életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt pedig legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az azeri szaktárca arról is tájékoztatta a KIM-et, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján - emlékeztettek.

A KIM hozzáteszi, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint az átszállítás után a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga az irányadó, és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára.

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Változtatás és új bírósági eljárás nélkül végrehajtják a magyar bíróság ítéletét, amely Ramil Sahib Safarovra életfogytig tartó börtönt szabott ki - ezt ígérte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium egy augusztus 15-ei keltezésű levél szerint, amelyet a Magyar Nemzet internetes kiadása közölt.

Baku alaposan átejtette a magyar kormányt, mert az augusztus 15-ei levélben pont az ellenkezőjét ígérték annak, ahogy aztán cselekedtek. A levélben az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium az 1983-as strasbourgi európai egyezményre hivatkozott, ami a kiadatás szabályait írja le. Azerbajdzsán 2001-ben csatlakozott az egyezményhez. Az egyezmény azonban hagyott egy kiskaput, amely szerint megváltoztatható az ítélet. Viszont ezt az esetet is korlátozza a nemzetközi egyezmény, például csak az ítéleten lehet változtatni, azt nem lehet megkérdőjelezni, hogy mi volt a bűncselekmény, amit az illető elkövetett.

A magyar és az örmény kormány között kialakult konfliktusról szóló összes cikkünket itt olvashatja.