Hoffmann szerint kétezer iskola kerülhet az államhoz

Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkár számításai szerint az intézmények több mint fele, legalább kétezer iskola kerül majd át januártól az önormányzatoktól állami fenntartásba.Előre tervezett elbocsátások ugyanakkor nem lesznek Hoffmann Rózsa állítása szerint. A köpenyt viszont továbbra is jó ötletnek tartja.
Vágólapra másolva!

"Úgy sejtem, hogy az intézmények jóval több mint felét, legalább kétezer intézményt kell majd az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak koordinálnia - fogalmazott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az iskolák állami átváteléről hétfő este az M1 Este című műsorában .

Az államtitkár emlékeztetett: az önkormányzatoknak szeptember végéig kell szándéknyilatkozatot tenniük arról, hogy tudják-e a jövőben vállalni az intézmények fenntartását. Ezt követően - már a költségvetési számok pontosabb ismeretében - október végéig kell a 3000 főnél nagyobb lélekszámú településeken a képviselőtestületeknek egyértelműen nyilatkozniuk.

A kormány Hoffmann Rózsa szerint pontosan szabályozta, hogy milyen körülmények hiánya esetén mondhatnak le az önkormányzatok a működtetésről.

Az oktatási államtitkár a műsorban ugyanakkor ismét tagadta, hogy szándékolt elbocsátások, és összevonások várnának az intézményekre és dolgozóikra. Hozzátette: korábban jelezték, hogy azoknak a paramétereknek, amelyeket a törvény egyértelműen lefektet, meg kell felelni. "Ha ebből az következik, hogy szomszédos iskolákban csak 10-12 gyerek van, akkor ott nyilvánvalóan összevonásra lesz szükség, és ebből az következik, hogy ott kevesebb pedagógus is el tudja látni a feladatot" - mondta az államtitkár.

Az iskolaköpeny használatáról Hoffmann Rózsa azt mondta: az egyenruha, vagy iskolaköpeny nagyon sok előnnyel jár.

"Azt az óriási különbséget, ami a gyerekek között van öltözködésben a köpeny áldásos módon eltakarja. Emellett magyar munkavállalók kapcsolódhatnának be közbeszerzés útján a köpenyek, egyenruhák megvarrásába" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy nagyon jónak tartja és "melengeti a gondolatot" , amelyhez egyelőre még keresik a forrásokat.