Mire odaérünk, már minden bot végén ott a gazda

halőrzés halőr Balaton
Vágólapra másolva!
Eltűntek a Balatonról a régi orvhalászok, akik ugyan lopták a halat, de csak saját fogyasztásra. A helyüket rámenős, profi és agresszív rapsicok vették át, ellenük próbál harcolni 13 halőr. Több száz méteres hálókat kell kihúzniuk a tóból, de nem ritka az sem, hogy a szabályokra fittyet hányó pecások nyakára kell rájárniuk. Halőri akció a szezonvégi Balatonon.
Vágólapra másolva!

Nem borotválkozás során szerzett sérülés miatt visel ragtapaszt a bal arcán Dabosi Ferenc, aki épp a takaróponyvát bontja le bő tizenéves Pelso 4-es motorcsónakjáról az ábrahámhegyi vitorláskikötő kikötőmesterének bódéja mellett. "Szokott halászni valaki Badacsonyban, ő talált meg" - magyarázza, miközben társával óvatosan engedik a vízre a betonrámpán a Halőr VIII. nevű, kopott, fehér műanyag csónakot.

A férfi hosszú évek óta halőr, de ilyen még nem történt vele. Régóta ismerik a támadóját, ahogy a környékbeli rapsicok 8-10 fős kemény magjának mindegyikét. Van köztük szomszéd, távoli rokon is, és gyakran előfordul, hogy szinte viccelődve szegezik neki a kérdést: "Te vitted el a hálómat? Mert akkor nem keresem".

Mindkét fél tudja, hogy tilosban járnak, de nehéz őket megfogni. Elmarasztalni csak akkor tudják, ha rajtakapják, de a rapsicok mindig figyeltetik, merre mozognak a halőrök. Ők ezért most azt a taktikát választották, hogy sorra felszedik a lerakott hálókat. Feltehetően ez idegesítette fel a veterán halőrre rátámadó férfit is, mivel odalett a drága - hálónként 100 ezre forintot is érő - felszerelése, és a nemes halakból várható bevétel is elmaradt.

Hálós vadászok

"Feljelentést tettünk, elvitték az őrszobára, innen a rendőrök dolga" - mondja az előző éjszakáról, miközben már a Balaton reggeli tükörvizét hasítjuk, hátunkban a felkelő nappal. A férfi az egyike azoknak, akik részt vesznek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összehangolt ellenőrző akciójában a tó nyugati medencéjében, a szabálytalankodó horgászok és a halat ipari mennyiségben lopó rapsicok ellen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A társaság csütörtökön közzétett összesítése szerint az idén több mint három kilométernyi rapsichálót szedett fel a Balatont 61 ezer hektáros vízfelületén hat motorcsónakkal szolgáló 13 halőr, csak júliusban 1150 méternyit gyűjtöttek be. Tettenérés is volt. Az év első felében négy orvhalászt füleltek le, de a napokban is volt fogásuk. Ezt már a többi halőr meséli Havranek Mihály halőrzési vezető társaságában, a cég gyenesdiási halsütőjénél, keszeget és vegyes halnyársat falatozva a szezonvégi csendben.

A szintén a cég kezeléséhez tartozó buzsáki tavakon - ahol a Balatonba telepített halak előnevelése is zajlik -, fedezték fel, hogy valaki orvhálót helyezett el. Ezt azonban nem szedték fel, hanem lesbe álltak a halőrök, és keddről szerdára virradóra tetten is érték a rapsicot "bűncselekményi értéket meghaladó mennyiségű zsákmánnyal", ráadásul a lakásán állítólag engedély nélkül tartott fegyvert is találtak. "A vadásztársaság is hálás volt" - mesélték.

A klasszikus rapsicok kiöregedtek

A leghosszabb háló, amelyet Dabosi Ferenc talált 20 éves pályája során, 750 méteres volt, de ez még évekkel ezelőtt történt: Zánkán rakták le valakik a Badacsony felé, de vagy túl korán fedezték fel a halőrök, vagy nem mozgott annyira a hal, mert "egy nyamvad keszeg nem volt benne". Szerinte mostanában 50 méteres végekkel dolgoznak, ezekből raknak ki egyet-kettőt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Megtalálni nehezebb ezeket, mint korábban, mert amíg nem terjedt el a GPS, addig a rapsicok jellemzően "az éjszakai fényekre" tették rá a hálókat (összenézték például a badacsonyi domboldal utcai lámpáit, és ezek meghosszabbított metszéspontjára). Most már azonban GPS segítségével teszik ugyanezt, amit aztán a koordináták ismeretében bármilyen időben meg tudnak találni. A halőrök dolga nehezebb lett, ezért "húzzák a macskát", vagyis kampót kötnek a csónak mögé, úgy keresik a hálókat.

A veterán halőr szerint nemcsak a módszerek, maguk az orvhalászok is megváltoztak. A klasszikus rapsicok kiöregedtek. Ők a halőr szerint még maguk kötötték a hálót, egész télen ezzel foglalatoskodtak, és az összes családtagjuk képes volt erre. "Szerették, tisztelték a Balatont, és csak saját fogyasztásra fogták a halat, nem árulták pénzért" - mondja, miközben az alapjáraton csobogó motorcsónakban felállva pásztázza háló után a nádas szélénél a vizet.

Háló nem volt

A csütörtök reggeli akcióban - Ábrahámhegy és Szigliget között - nem akadt nyomára egyetlen hálónak sem az [origo] tudósítóit is fuvarozó halőr. Ez feltehetően részben az utóbbi hónapok aktívabb halőri tevékenységének köszönhető, de ebben az időszakban amúgy is kevésbé jellemző a hálós orvhalászat. Ráadásul a halőr szerint a megnövekedett büntetési téltelek is sokakat elriasztanak. Míg évekkel ezelőtt előfordult, hogy valakit kétszer is 300 méteres hálóval fogtak meg, de 20 ezer forintos büntetéssel megúszta, ráadásul a hálót is vissza kellett neki adni, addig a közelmúltban már egy 50 méteres hálóért is 200 ezer forintos büntetéssel és 2 év eltiltással sújtottak egy orvhalászt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A nagyüzem azonban még visszatérhet, a tapasztalatok szerint inkább a hidegebb időben indulnak be a rapsicok, "mihelyt lehűl a levegő, hosszabbak az éjszakák, több lesz a háló, és beljebb is viszik azokat". Ilyenkor nyáron inkább a horgászrend megsértése és az érvényes engedély nélküli horgászat miatt kell a legtöbbször eljárniuk a halőröknek. A csütörtöki akcióban is csak figyelmeztetéseket osztottak ki a nem megfelelően vezetett horgásznaplók miatt.

Orgonanyárson, venyigeparázson

Még előző este lefüleltek egy "bojlist" is, aki a törvényben megengedett két bot helyett néggyel horgászott. A szabadságát engedély nélküli horgászással feldobó nyaralók mellett ők azok, akikkel gyakran akad dolguk a halőröknek a nyári szezonban. Gyakran tucatnyi bottal horgásznak egyszerre, azokat is ott hagyják magukban, és az elektromos kapásjelzőt bébiőrrel kombinálva várják a kapást, valahol távolabb a parton.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Erre például - mutat a halőr egy, csak a víz felől megközelíthető, tucatnyi bottal, térfigyelő kamerával, kis menedékkunyhóval ellátott, rendkívül profinak tűnő, éppen üres horgászstégre - többször is lecsaptunk, mire megtanulta. Azóta nincs vele probléma. Más bojlisok azonban ravaszabbak, általában nagy társasággal ücsörögnek a parton, miközben sok botot lógatnak a vízbe, és "ha hallják, hogy zörög a hajó, ugranak, és mire odaérünk, már minden bot végén ott a gazda".

Az ellenőrző akció a halászati zrt. Angolna és Busa nevű hajójánál ér véget nem messze a Zala torkolatától. A vonóhálót húzó két hajó keszegre utazott: ki is fogtak belőlük vagy kilenc mázsát. A hálóba került 1-2 pontyot visszadobták, a tucatnyi süllőt és pár tíz kilogrammnyi gardát pedig félretették a keszegek tömegétől.

A veterán halőrnek a keszeg a kedvence, "a leveshúsban is a csontos a finomabb, minél csontosabb, annál inkább. Ha gyönyörűen be van szelve, a sült keszegnek nincs párja". A halászok azonban nem vetik meg a harcsát és a gardát sem. Utóbbi "orgonanyársra húzva, venyigeparázson sütve az igazi", mondták. Vicc volt, nevettünk.