Máris elítélték a Mercedes-bombariadós embert

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett fogházat kapott a kecskeméti Mercedes gyárat bombával fenyegető nő pénteken. A fenyegető azt vallotta, hogy féltékenységből találta ki a bomba történetét, mert meg akarta akadályozni, hogy a gyárban dolgozó élettársa találkozzon a szeretőjével. A nő megbánta tettét, az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Gyorsított eljárásban egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Mercedes-gyárat csütörtökön bombával fenyegető nőt a Kecskeméti Város Bíróság. A pénteken hozott elsőfokú ítélet jogerős, a nő három év próbaidőt kapott.

A vádirat szerint a 25 éves kecskeméti nő azért követte el tettét, mert úgy gondolta: a Mercedes-gyárban dolgozó élettársának viszonya van egy kolléganőjével. A bombariadótól azt remélte, sikerül megakadályoznia, hogy a férfi és feltételezett barátnője találkozzon.

A féltékeny nő hajnali 5 óra 39 perckor mobiltelefonjáról, hangjának eltorzítása nélkül hívta fel a Kecskeméti Rendőrkapitányság ügyeletét azzal, hogy bombát helyezett el valaki a Mercedes-gyár területén, ezért ürítsék ki az épületet.

A perben idézett rendőri jelentés szerint a hívás után a rendőrség azonnal megkezdte a létesítmény átvizsgálását, ezzel egyidejűleg nyomozás indult ismeretlen tettes ellen közveszéllyel fenyegetés vétségének elkövetése miatt. A Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozói a hívó által használt SIM-kártyát és mobiltelefont a szolgáltatón keresztül azonosították, a gyanúsítottat csütörtök délután előállították, majd őrizetbe vették.

A vádlott a tárgyaláson nem tett vallomást, ellenben beszélt személyi körülményeiről. Elmondta, hogy élettársával nyolc éve vannak együtt, de egy hónapja úgy érzi, élettársa megcsalja. Hirtelen elhatározás, féltékenység vezette, azt azonban nem gondolta, hogy "a dologból ekkora felhajtás lesz".

Bihari Ádám bíró a tárgyaláson jelezte: a nő csütörtökön, gyanúsítotti kihallgatása során részletes, feltáró beismerő vallomást tett, és megbánta cselekményét. Az ügyész vádbeszédében felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte. Hangsúlyozta: az eljárás az utóbbi időben érzékelhetően megszaporodott bűnelkövetési forma kapcsán zajlik, az idén eddig Bács-Kiskun megyében nyolc alkalommal fenyegettek bombával különböző intézményeket.

Közölte: a kecskeméti Mercedes-gyár nemzetgazdasági szempontból is jelentős vállalkozás, biztonságos működése gazdasági és társadalmi érdek. Utalt arra, hogy a bombariadó miatt az üzembe "óriási rendőri erőket" kellett mozgósítani, az akcióba a Terrorelhárítási Központ munkatársai is bekapcsolódtak.

A vádlott védője nem vitatta a cselekmény elkövetését és minősítését. Kérte azonban a bíróságot az enyhítő körülmények figyelembe vételére, és ezek miatt a nő próbára bocsátását javasolta. A bíróság a maximálisan kiszabható két év szabadságvesztésnél enyhébb büntetést, három év próbaidőre felfüggesztve, egy év fogházat rótt ki a vádlottra, és 3000 forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte. Az ügyész és a védő egyaránt tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.